Search by category:
Egyéb kategória

Karvai középiskolások nyerték a nemzetközi startup versenyt

Karvai középiskolások nyerték a nemzetközi startup versenyt
Vataščin Péter
2021. 12. 14., k – 12:02

2021. december 14., kedd – 13:30
Friss ikon
Off

Törzs

A Startup+ elnevezésű szlovák–magyar nemzetközi virtuális verseny indulásáról lapunk idén áprilisban számolt be. Az azóta eltelt időben javában zajlott az ötletelés, majd a megvalósítás. A projektben 18-18 mentor és 286 – Szlovákiából összesen 129 – diák vett részt 6-6 magyarországi és szlovákiai intézményből. Rimaszombatban még szlovák diákok is megmérettették magukat.

A fő cél innovatív és dinamikus virtális vállalatok létrehozása volt. A háromtagú szakmai zsűri a karvai Kereskedelmi, Szolgáltatóipari és Vidékfejlesztési Szakközépiskola „GOK“ nevű csapatának ítélte oda az első díjat a projekt második, ősszel megtartott nemzetközi fordulójában. A gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola diákjai futottak be a második helyre, míg egy magyarországi csapat lett a harmadik. A versenyanyagok közt a diákok egyperces, angol nyelvű, a vállalkozásukat röviden bemutató videókat is elkészítettek.

Környezettudatosság

A projekt eredményeiről szóló online sajtótájékoztatón Kovács Eszter, a karvai csapat egyik tagja elmondta, az általuk kialakítot cég újrahasznosított és környezetbratát ruhákat, egészséges és allergénmentes bioételeket, valamint dekorációt, esetleg kozmetikumot árul, mégpedig mindent egy helyen, egy webáruház keretében. A másik csapattag, Juhász Regina szerint próbáltak egyediek lenni, s olyan vállalat létrehozására tettek kísérletet, ami az országban nem található meg. Vass Jázmin szerint azok voltak a leghasznosabb feladatok, amikor a cégnek konkrét formát és tartalmat kellett adniuk. Mindannyian egyértettek abban, hogy élvezetes volt a speciális digitális platformon keresztül végzett tanulás, mivel minden tananyag után voltak játékos feladatokkal ellátott tesztek, így magolás helyett tényleg a megértésre tudtak összpontosítani. Ennek hasznosságát mentoráló tanáruk, Finta Gergely is kiemelte. A diákok egyelőre még nem tudják, később valóban vállalkozásra adnák-e a fejüket, a megszerzett tudással és tapasztalattal viszont elégedettek.

Központban a vidéki diákok

A projektről Lelovics Andrea, a TANDEM projektvezetője számolt be, aki lapunknak korábban is elmondta, a vállalkozói potenciál a szlovák-magyar határmenti régióban kiaknázatlan, s „a vidéken élő, alacsonyabb képzettségű fiataloknak jóval kevesebb lehetőségük adódik arra, hogy innovációkat, vagy vállalkozói ismereteket ismerjenek meg, esetleg csatlakozzanak egy feltörekvő startup kezdeményezéshez“.

A januárban végződő projekt az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül valósul meg. Főkoordinátora a magyarországi Deák Ferenc Közgazdasági Szakközépiskoláért Alapítvány, amelynek a komáromi székhelyű TANDEM, n.o. és a budapesti Interregio Forum Egyesület a partnerei.

Bevezető
Komárom/Karva |

A 300 eurós jutalommal járó első helyet olyan virtuális céggel érdemelték ki a diákok a STARTUP+ elnevezésű versenyben, amely a környezetbarát kereskedelmi termékekre helyezi a hangsúlyt.

Település / hely
Komárom/Karva

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Vataščin Péter

Read More

Post Comment