Search by category:
Egyéb kategória

Vissza a jövőbe Google-autón, látja a két olajgyári kéményt? (GALÉRIA)

Vissza a jövőbe Google-autón, látja a két olajgyári kéményt? (GALÉRIA)
Sudár Éva
2021. 12. 14., k – 16:50

2021. december 14., kedd – 17:00
Friss ikon
Off

Törzs

A Google utcakép nézegetőjébe lépve a jobb alsó sarokban látjuk a kép készítésének idejét – mondjuk annak, aki nem ismeri a „street wiev” funkciót. A Radnóti utcai körforgalomtól kell indulnunk az Erkel utcán a belváros felé, a körforgalmat elhagyva máris visszaugrunk több mint egy évet 2019 júniusából 2018 májusába.  Elérjük a szigeti templomot, s a Semmelweis utca vonalában hirtelen 2014 májusában találjuk magunkat. És igen, jól látjuk: a két olajgyári kémény is feltűnik, az olimpiai falu pedig köddé vált a szemünk előtt.  

Utána tovább haladva „vissza a jövőbe”, 2019 júniusába. Ekkorra rég elkészült az olimpiai falu, az olimpiát 2017-ben megtartották, s áll az új társasház, még vakolatlanul. Közben jön egy újabb „2018-as snitt”, itt az olajgyár egyik fele üres, a másik beépült. A Bercsényi liget másik széléhez érve ismét látjuk az imént még kámforrá vált kéményeket, az Ecet utcából pedig közelebbről is megcsodálhatók. A Kemény Ferenc sétány még nem létezett, a térkép a semmit tünteti fel, nem tudunk hát utcaképre váltani. 

Hogy a dátumok helyükre kerüljenek: 2016. július 22-én robbantották fel az első kéményt, ekkor már gőzerővel épült az olimpiai falu lakóépülete, amely 2017 nyarán töltötte be nemes funkcióját, az Európai Ifjúsági Olimpia idején. Összesen 200 család lakhat most az épületben. Helyén az 55 méter magas kémény hatalmas dübörgéssel dőlt le öt éve. 

A Kemény Ferenc sétány másik odalán elterülő olajgyári terület 2016-tól másfél évig még üres volt, rajta az egy szál kéménnyel. A befektető 2018 elején jelentette be, hogy engedélyt kapott annal a bontására, több tulajdonos három társasházat épít a területen. Az 1911-ben épült, 66 méter magas kémény robbantását ugyanaz a tatai cég végezte, amelyik az elsőét, s 2018. március 23-án hatalmas embertömeg vette körül a monstrumot, a tetőkön szemlélődők ültek. Sokan sajnálták, de sokan inkább kíváncsiskodtak, és számtalan drón emelkedett berregve a magasba.  

Ezt követően a három új társasház 2020-ra lett teljesen kész.  

Ha pedig majd épül a volt kekszgyár helyén az egyetemi innovációs park, hasonló időutazás tanúi leszünk: szemünk előtt alakul át Győr-Sziget. 

Az időutazás képei a galériában.

időutazás
2021. 12. 14., k – 16:59
Sudár Éva
Gallery images

Bevezető
Győr |

Izgalmas lenne évtizedekkel visszahúzni a Google Maps idővonalát, hogy egy rég eltűnt utcaképet láthassunk! Ha azt nem is lehet, azért Győr-Szigethez érve kicsit mégis időutazókká válhatunk, az olajgyár helyén ugyanis olyan pörgősen változott pár év alatt az utcakép, hogy a Google-autó is csak „zötyög” az események után. Három idősíkban haladunk, „visszanőnek” a kémények is. 

Címkék

Település / hely
Győr

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Laczó Balázs

Read More

Post Comment