Search by category:
Egyéb kategória

A járvány alatt sem zárkóztak fel a déli kórházak

A járvány alatt sem zárkóztak fel a déli kórházak
Nagy Roland
2021. 12. 16., cs – 13:54

2021. december 16., csütörtök – 14:03
Friss ikon
Off

Törzs

Az INEKO immár hetedik éve rangsorolja a Szlovákiában található kórházakat. Az értékelésnél hat fő szempontot vesznek figyelembe: a betegellátás minőségét, a műtéteket végző orvosok tapasztalatát, a páciensek egészségügy problémáinak összetettségét, a betegek elégedettségét, a gazdálkodást és az átlátható működést. Az INEKO minden egyes szemponthoz különböző egészségügyi mutatókat rendelt, amelyeket a kórházak éves kimutatásai alapján állítanak össze (a betegellátás minőségén belül például 9 paramétert vizsgálnak, például az újraoperált betegek számát, az elhalálozást vagy a sürgősségin töltött várakozási időt).

További fontos feltétel, hogy külön kategóriába sorolják az állam által működtetett egyetemi kórházakat és az úgynevezett általános kórházakat. Ezek az intézmények ugyanis számos ponton eltérnek egymástól. Az egyetemi kórházak javarészt a megyeszékhelyeken található, nagyobb intézmények, amelyeknek az állam az üzemeltetője, és a legbonyolultabb műtéteket végzik bennünk. Az általános kórházak ezzel szemben a kisebb, vidéki városok kórházai, amelyek magánkézben vannak, és ezekben végzik a kevésbé komplex operációkat.

Az élen nincs változás

Ami az egyetemi kórházak listáját illeti, az élen nincs meglepetés, idén is a Besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház lett a legjobbra értékelt intézmény. Sorozatban immár negyedszer büszkélkedhet ezzel az elismeréssel, a maximálisan elérhető 100 pontból 65,4-et szerzett.

Leírás

A Besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház

Az INEKO elemzői ugyan elismerik, hogy a koronavírus-járvány következtében a betegellátás minősége az előző évekhez képest romlott, főleg az elhalasztott műtétek miatt, azonban ez minden kórházról elmondható. Amiben a besztercebányai kórház továbbra is erős, az az elvégzett műtétek száma (csak a Pozsonyi Egyetemi Kórházban végeznek több operációt, ám a fővárosi intézmény sokkal nagyobb), a komplex egészségügyi problémákkal kezelt betegek száma, valamint az intézmény átlátható irányítása.

Miriam Lapuníková, a kórház igazgatója az eredménnyel kapcsolatban azt mondta, a jó helyezés manapság, ezekben a járványtól terhes időkben rendkívül sokat jelent az intézmény személyzetének

„Mindenkinek köszönettel tartozom, akikkel együtt dolgozhatok”

– mondta az igazgató.

Déli középmezőny

A második helyen a Rózsahegyi Központi Katonai Kórház végzett. Az elemzők szerint ezzel az intézménnyel a legelégedettebbek a betegek, és a többi kórházhoz képest idén itt esett vissza legkevésbé a betegellátás minősége.

A harmadik helyen a Turócszentmártoni Egyetemi Kórház áll, ahol a besztercebányai intézményhez hasonlóan rendkívül komplex műtéteket végeznek, ennek eredményeként pedig az orvosok is kifejezetten tapasztaltnak mondhatók.

A képzeletbeli dobogóra idén sem került fel a Pozsonyi Egyetemi Kórháznak (UNB), amely 2018-ban még az utolsó előtti helyen állt, azóta viszont stabilan tartja magát a lista első felében.

A magyarlakta területeken található egyetemi kórházak a középmezőnyben foglalnak helyet: a Nyitrai Egyetemi Kórház a hetedik, az Érsekújvári Egyetemi Kórház pedig a nyolcadik lett. Az utolsó, 11. helyen a Kassai L. Pasteur Egyetemi Kórház zárt.

Lemaradóban a dél-szlovákiai kórházak

Pozsony |

Idén az egyetemi kórházak kategóriájában a Besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház, a regionális kórházaknál pedig a Kassa-Sacai Agel Kórház kapta a legjobb értékelést az INEKO gazdaságkutató intézet listáján. A magyarlakta régiók kórházai továbbra is elmaradnak az élmezőnytől.

Általános kórházak

A kassaiaknak azonban így sem kell aggódniuk, hiszen a városukban található az ország legjobbra értékelt általános kórháza. A Kassa-Sacai Agel Kórház idén is az élen végzett, csakúgy, mint 2020-ban és 2019-ben. Az elemzők rámutattak, hogy az intézmény két mutatóban emelkedik ki a mezőnyből, mégpedig az orvosok tapasztalatában és a páciensek elégedettségében. Az INEKO szerint az sem elhanyagolható tényező, hogy a kórház nem kap büntetéseket az Egészségügyi Felügyeleti Hivataltól (ÚDZS) a rosszul elvégzett beavatkozások miatt.

Pavol Rusnák, az intézmény igazgatója az eredménnyel kapcsolatban a csapatmunka fontosságát emelte ki.

A díj megszerzése ebben a nehéz időszakban nemcsak a vezetőség, hanem elsősorban az egészségügyi dolgozók érdeme. Hatalmas köszönet és a személyes elismerésem a csapat minden egyes tagjának. Annak kiemelten örülök, hogy a világjárvány okozta hatalmas fáradtság ellenére továbbra is úgy tekintenek a munkájukra, mint egyfajta hivatásra, és mindent megtesznek a páciensek egészségéért

vélekedett Rusnák.

Komáromban javulás

A tavalyi évhez képest a második helyen szintén nem történt változás, az Ólublói Kórház megőrizte a pozícióját. Az INEKO szerint az intézmény az ellátás minőségében és a betegek elégedettségében is kiemelkedő, de a gazdálkodásban és az átláthatóságban remekel igazán.

Ami a magyarlakta területek általános kórházait illeti, Komáromban figyelhető meg az egyik legnagyobb javulás. Az előző évben az intézmény a tizennegyedik helyről a hetedikre ugrott, idén pedig a hetedik pozícióból egészen a képzeletbeli dobogó harmadik fokára került. Az elemzők elmondása alapján a Komáromi Agel Kórház a betegek elégedettségében javított hatalmasat, de az is segített a helyezésén, hogy kifejezetten komplex műtéteket végeznek az intézményben.

Miroslav Jaška, a kórház igazgatója szerint az INEKO elemzése is bizonyítja, hogy az intézmény az utóbbi években a fejlődés útjára lépett.

„Amikor közel öt évvel ezelőtt átvettem a kórház irányítását, hatalmas kihívást jelentett az intézmény működésének feljavítása. Olyan ambíciókkal érkeztem akkor, hogy a komáromi kórházból lesz a »déli Kassa-Sacai Agel Kórház«. Nagyon örülök, és köszönöm minden egészségügyi és nem egészségügyi dolgozónak, hogy azonosulni tudott az elképzelésemmel, mert a harmadik helyezés a közös munka eredménye”

– jelentette ki Jaška.

Galánta sereghajtó

A többi dél-szlovákiai kórház azonban már nem büszkélkedhet ilyen jó eredményekkel. Viszonylag jó helyezést ért még el a Rimaszombati Kórház, amely a tavalyi helyezéséhez képest csak egy helyet rontott, idén a hatodik lett.

A többi déli kórház viszont csak a lista második felében található. A Dunaszerdahelyi Kórház mindössze a 18., a Tőketerebesi Kórház a 22., a Lévai Agel Kórház a 25., a Galántai Szent Lukács Kórház pedig a 33., vagyis az utolsó helyen végzett.

A kórházakkal kapcsolatos részletes értékelést és pontozást a kdesaliecit.sk honlapon olvashatja.

Bevezető
Pozsony |

Az egyetemi kórházak közül a besztercebányai, az általános kórházak közül pedig a kassai végzett az élen az INEKO gazdaságkutató intézet legújabb értékelésében. A magyarlakta régiókban található kórházak javarészt a lista második felében helyezkednek el.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nagy Roland

Read More

Post Comment