Search by category:
Egyéb kategória

Bruce Springsteen eladta a dalait

Bruce Springsteen eladta a dalait
Juhász Katalin
2021. 12. 16., cs – 09:59

2021. december 16., csütörtök – 10:14
Friss ikon
Off

Törzs

A készülő üzletről már novemberben kiszivárogtak az első hírek, sőt az összeget is megsaccolták, de sem a 72 éves rocklegenda menedzsmentje, sem a vásárló nem erősítette ezt meg. Springsteen egyébként hosszú karrierje során valamennyi lemezét a Columbia Recordsnál jelentette meg, amely jelenleg a Sony Music Entertainment egyik leányvállalata. Bemutatkozó albuma, a Greetings From Asbury Park, N.J. 1973-ban látott napvilágot, legutóbb pedig 2020 októberében aratott hatalmas szakmai és közönségsikert a Letter To You című albummal.

Ha igazak a híresztelések az összeget illetően, Springsteen többet kapott életművéért, mint Bob Dylan, akinek 600 dala „csupán“ 300 millió dollárt ért meg a Universal Musicnak.

Az utóbbi néhány évben több sztárzenész döntött úgy, hogy eladja szerzeményeinek jogait egy cégnek, azaz többé nem befolyásolhatják, hol és mikor használják fel dalaikat reklámokban, sorozatokban, mozifilmekben, és nem is kapnak részesedést egy-egy ilyen megjelenésért. Iparági szakemberek szerint ez a hozzáállás részben a világjárványnak köszönhető. A CD-ipar bedőlésével ugyanis a koncertezés lett a zenészek elsődleges bevételi forrása, viszont második éve nem, vagy csak korlátozottan koncertezhetnek, és ki tudja, mit hoz a jövő. Ezért sokan úgy gondolják, az a biztos pénz, ami már a számlájukon van, nem pedig az, amit a nyári fesztiválok szervezői ígértek nekik. Egyes pesszimista jóslatok szerint a pandémia annyira visszavetheti a 2019-ben még virágzó koncertipart, hogy a gázsik drasztikusan csökkennek, mert az óvintézkedések, a limitált nézőszám és a rendezvényhelyszínek átalakításának költségei miatt a szervezők nem lesznek képesek kifizetni az előadóknak a korábban megszokott összegeket.

 

Bevezető

Bruce Springsteen, a legendás amerikai dalszerző-előadó eladta a Sonynak teljes életművének jogait. A vételár természetesen nem nyilvános, de szakértők tudni vélik, hogy a cég 500 millió dollárt fizetett a Főnöknek 20 stúdióalbum és 7 EP, azaz hozzávetőleg 300 dal felhasználási jogaiért.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Juhász Katalin

Read More

Post Comment