Search by category:
Egyéb kategória

Az iskolai szünet alatt is folyósíthatják a pandémiás „OČR”-t

Az iskolai szünet alatt is folyósíthatják a pandémiás „OČR”-t
Mészáros Richárd
2021. 12. 17., p – 21:43

2021. december 18., szombat – 19:00
Friss ikon
Off

Törzs

Ez a miniszter döntése

Normális körülmények között az iskolai szünetek alatt az iskolák bezárása miatt nem alakul ki jogosultság ápolási díjra, hiszen ilyenkor az oktatási intézményekben az oktatási törvény alapján szünetel a tanítás, függetlenül mindenféle járványhelyzettől. Csakhogy idén a koronavírus-járvány miatt lesz hosszabb a téli szünet. Az eredeti tervek szerint december 22-éig lett volna tanítás, ehelyett a szünet már 20-án elkezdődik, s 2022. január 7-éig tart. Erről az oktatási miniszter döntött. „Abban az esetben, ha az oktatási intézmények december 20-ától nem az illetékes szakhatóság, azaz a Közegészségügyi Hivatal utasítására, hanem az oktatási miniszter döntése alapján lesznek zárva, vagyis a gyerekeknek csak hosszabb karácsonyi szünetük lesz, a szünet alatt nem alakul ki jogosultság pandémiás ápolási díjra” – szögezte le lapunknak Zuzana Dvoráková, az SP szóvivője.

Ha a szünetben lesz covidos

Ha egy tanköteles gyermek a szünetben megbetegszik – függetlenül attól, hogy Covidról vagy valamilyen más fertőzésről van szó –, a szülő ápolási díjat igényelhet, emlékeztetett Dvoráková. A 11–16 évesek esetében az orvosnak igazolnia kell, hogy a tinédzser gondozásra szorul. Szükség esetén a tavasszal bevezetett hosszú távú ápolási szabadságot lehet intézni, illetve jelenleg pandémiás OČR is igényelhető.

Mi a pandémiás OČR?

A koronavírus-járvány első hulláma alatt, 2020 tavaszán a kormány bevezette a pandémiás táppénzt és ápolási díjat. Az előbbit most decembertől megszüntették, az utóbbit azonban meghagyták. A hagyományos és a pandémiás OČR között a különbség az, hogy az előbbit előre meghatározott ideig folyósítják, az utóbbit pedig addig, amíg szükséges. Az utóbbit azért vezették be, mert 2020 márciusában az iskolákat, óvodákat bezárták, a gyerekek távoktatásban vettek részt, és a legkisebbek nem maradhattak otthon egyedül. Erre az időszakra, vagyis amikor karanténintézkedés miatt van zárva az iskola, ún. pandémiás ápolási szabadságot lehet intézni. Azóta többször rendeltek el távoktatást, a felső tagozatosok és a középiskolások most is egészen a téli szünet kezdetéig online tanultak.

Korábban nem így hívták

Egyfajta pandémiás OČR már a koronavírus-járvány megjelenése előtt létezett, csak nem így hívták. A múltban a Covid elterjedése előtt is kialakultak rendkívüli helyzetek – voltak influenza- vagy tetűjárványok, árvizek, erőteljes havazások és egyéb katasztrófák –, amikor a gyermekek a lakóhelyükről nem tudtak eljutni az oktatási intézményükbe, illetve nagy veszélynek lettek volna kitéve, s karantént vagy rendkívüli szünetet rendeltek el számukra. Ha ilyen esetben a szülők nem tudták kire bízni őket, otthon maradhattak velük.

Pici változás

A pandémiás OČR már nem jár azoknak a szülőknek, akik félnek a Covidtól és a megfertőződéstől, s ezért nem engedik iskolába a gyermeküket, figyelmeztet a Szociális Biztosító. A támogatást jelenleg csak akkor folyósítják, ha a gyermek iskolája karanténintézkedés miatt van zárva.

Bevezető

Bizonyos élethelyzetekben a szülők az iskolai szünet alatt is kaphatnak pandémiás ápolási díjat, ún. OČR-t. A Szociális Biztosító (SP) például azon picik után folyósíthatja, akik óvodáját az illetékes hatóság bezáratja. A 6–16 évesekkel is mehetünk pandémiás ápolási szabadságra, ha azok a szünetben elkapják a Covidot. De csak azért, mert hétfőtől téli szünet van az iskolákban, seniknek nem jár az OČR. Még akkor sem, ha most éppen a koronavírus-járvány miatt lesz hosszabb a téli szünet.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
B. Szentgáli Anikó

Read More

Post Comment