Search by category:
Egyéb kategória

Új idősotthont építenének Érsekújvárban, mert hosszú a várólista

Új idősotthont építenének Érsekújvárban, mert hosszú a várólista
Száz Ildikó
2021. 12. 18., szo – 08:27

2021. december 18., szombat – 18:00
Friss ikon
Off

Törzs

A járási székhely önkormányzatának szociális fejlesztési tervét múlt évben az akkori járványhelyzet miatt a városi televízióban, egy vitával egybekötött fórumon mutatták be. A fórumon Denisa Felixová a városi hivatal szociális osztályának a vezetője hangsúlyozta, az idősekről és az egészségkárosultakról való gondoskodást a város önkormányzata Nyitra megyével és a nonprofit szervezetekkel közösen vállalja fel.

 

A szociális és fejlesztési program ötvennégy százalékát éppen a mások segítségre szoruló lakosoknak a gondozása és a támogatása öleli fel. A vitában elhangzott továbbá, hogy több mint hetven Alzheimer, Parkinson, vagy más olyan kórban szenvedő van a várólistán, akik speciális gondozásra szorulnak. Nem élhetnek egyedül, felügyelet nélkül, és nincsenek olyan rokonaik, akik vállalnák az ápolásukat. A megye által működtetett, Remény kora (Vek nádeje) idősbeteggondozó központban és panzióban ezeknek a betegeknek az ápolását, fejlesztését is felvállalják, de túl hosszú a várólista. Két idősek otthona van a városban, az egyiket a megye, a másik a városi lakásszövetkezet üzemelteti. További ötvennégy idős lakos vár arra, hogy valamelyik gondozóközpontba felvételt nyerjen. Felixová elmondása szerint akadnak köztük olyan idős lakosok, akik jóval korábban feliratkoznak a listára, hogy kérjék a felvételüket. Ezek az idős érsekújváriak elsősorban attól tartanak, hogy később, amikor már segítségre szorulnak, nem kapnak helyet a választott intézetben. A testület még júniusban, a város szociális szolgáltatásainak fejlesztési tervével összhangban jóváhagyta az új idősotthon és gondozóközpont létesítését, ahol negyven férőhelyes idősek otthona és hasonló kapacitású idősbeteg gondozó működne. Akadálymentes, energiatakarékosan működő központot építenének a járási székhelyen, részben európai uniós és állami támogatásból, a szükséges városi önrésszel. A város önkormányzati lapjában közzétett adatok alapján 2015-ben a lakosok tizenöt százaléka, 2019-ben már több mint tizennyolc százalékuk volt posztproduktív korban. A járványhelyzet enyhülését követően lakossági fórumot terveznek, melyen a városi hivatal dolgozói bemutatnák a beruházással kapcsolatos konkrét elképzeléseiket az érdeklődőknek. Érsekújvárban 2003-tól alkalmaznak szociális terepmunkásokat, akiknek több mint ötven gondozottjuk van, a gondozást igénylők száma évközben folyamatosan változik. Akadtak évek, amikor hetven személyről gondoskodtak. A gondozók elvégzik a szükséges háztartási munkákat és ebédet visznek a lakosoknak.

Értesüléseink szerint az egykori Kapisztóry Ferenc kórház területén, amelyet egy magáncég vásárolt meg, ugyancsak idősek otthona épül, a luxus komplexum látványterveit már bemutatták a közösségi oldalon.

Bevezető
Érsekújvár |

A tervek szerint az Andódi úton épülhetne meg az új városi idősotthon és idősbeteg gondozó. A járási székhelyen több mint hatezer nyugdíjas korú lakos él, és elsősorban az egyedül élő, egészségügyi gondokkal küzdők szorulnának segítségre.

Címkék

Település / hely
Érsekújvár

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Száz Ildikó

Read More

Post Comment