Search by category:
Egyéb kategória

Kerekes Péter filmje újabb díjat nyert

Kerekes Péter filmje újabb díjat nyert
Juhász Katalin
2021. 12. 20., h – 15:04

2021. december 20., hétfő – 17:19
Friss ikon
Off

Törzs

A kassai rendező szlovák–cseh–ukrán koprodukcióban forgatott első fikciós nagyjátékfilmje az odesszai női börtönben játszódik, ahova a stáb hat éven át járt vissza forgatni. A többnyire önvédelemből elkövetett gyilkosságokért elítélt nők újszülött gyerekeit is fogságban tartják, naponta csak két órán át láthatják őket. Ha a gyerek hároméves koráig édesanyja nem talál helyet neki a családban, állami gondozásba kerül.

Kerekes Péter a történelem szükségszerűségeit újszerű módon feldolgozó filmjeiről vált ismertté (a 66 szezon a kassai strand 20. századi sorsáról, a Gulyáságyú a háborús szakácsokról szól). A 107 anya szereplői önmagukat alakítják, az alkotók csak három színésznőt kértek fel a közreműködésre. A film a Velencei Filmfesztiválon debütált, ahol elnyerte a legjobb forgatókönyvnek járó díjat, és Szlovákia ezt a filmet javasolta Oscar-díjra a legjobb nemzetközi film kategóriában.

A francia Alpokban idén tizenharmadik alkalommal rendezték meg az európai filmek seregszemléjét, amelynek alapvető célja a több mint ötszáz szakmai résztvevő mellett a nagyközönségnek is bemutatni a független európai filmek sokszínűségét. A több mint 120 meghívott nagyjátékfilm közül a versenyprogramban tíz alkotást mutattak be, amelyek között Michel Hazanavicius francia filmrendező által vezetett zsűri hat díjat osztott ki.

Bevezető

Alig tudjuk már követni a film sikersorozatát, de legutóbbi információink szerint Kerekes Péter 107 anya (Cenzorka) című börtönfilmjének ítélte a nemzetközi zsűri péntek este a Kristálynyíl elnevezésű fődíjat a 13. alkalommal megrendezett franciaországi Les Arcs Filmfesztiválon.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Juhász Katalin

Read More

Post Comment