Search by category:
Egyéb kategória

Úgy gördülnek át a határon az autókkal teli szerelvények Tiszacsernyőnél, mint régen

Úgy gördülnek át a határon az autókkal teli szerelvények Tiszacsernyőnél, mint régen
Németi Róbert
2021. 12. 21., k – 15:53

2021. december 21., kedd – 18:00
Friss ikon
Off

Törzs

Jól emlékszem, amikor gyerekkoromban, a kilencvenes évek derekán nagyszüleim kertjének végéből bámultam a tőlük kőhajításnyira húzódó szélesnyomtávú síneken heti rendszereséggel begördülő, Moszkvicsokat és Zsigulikat szállító emeletes vonatszerelvényeket. Az idősebbek elmesélései szerint a rendszerváltás előtt nem volt olyan hét, amikor ne jöttek volna ilyen vonatok az egykori Szovjetunióból. A vonatok természetesen nemcsak újonnan legyártott autókat hoztak, de motorkerékpárokat és rengeteg más terméket is, azonban az évek múlásával az áruforgalom fokozatosan csökkent, az autók pedig teljesen eltűntek a szerelvényekről. Pár nappal ezelőtt épp a szüleimnél voltam, amikor a szomszédos kerten áttekintve egy több száz autóval (Kia, Citroen, Volkswagen) megpakolt szerelvényre lettem figyelmes. Először azt hittem, hogy a vonat épp Ukrajna felé halad, de később láttam, ahogy a rakomány már a komplexum egy belsőbb sínpárján ellentétes irányba halad Kassa irányába. Nem tagadom, kissé nosztalgikus érzés uralkodott rajtam, egy pillanatra azt hittem, ismét olyan időket élhet meg a környék, mint akkoriban, amikor a tiszacsernyői vasúti komplexumot egy igazi tejjel-mézzel folyó Kánaénként emlegettek. Mert a vagonokban tényleg rengeteg áru jött, az akkori rendszer pedig nem állított különösebb akadályt azok elé, akik közelebbről is „szemügyre akarták venni” az ott dekkoló portékát.

Növekvő forgalom

Ahogy azt lapunknak Silvia Kuncová, a ZSSK Cargo vasúti teherfuvarozó vállalat alkalmazottja is megerősítette, a szóban forgó szerelvény az Automotive PSA nagyvállalat, vagyis a Peugeot megbízásából szállította a kocsikat Ukrajnából Szlovákiába. A fuvart a Cargo biztosította. „A 2021-es év elejétől a tiszacsernyői komplexum és az ukrajnai Csap település között összesen 17 alkalommal szállítottunk szerelvényeinkkel különféle gépjárműveket. A Kia vállalat megbízásából 11 szerelvénnyel hoztuk-vittük az autókat. Egy ilyen szerelvény összesen 228 autó szállítására képes, a szállítmányt a zsolnai állomásról indítottuk Csap irányába. További 5 megbízást a PSA-nak hajtottuk végre. Egy-egy szerelvénnyel összesen 235 darab gépjárművet szállítottunk. Az autók a nagyszombati állomásból indultak útnak Csapba. Egy alkalommal a Mercedesnek is szállítottunk, számukra összesen 17 vagonnyi gépjárművet juttatunk el A pontból a B-be” – közölte lapunkkal Kuncová. Annak ellenére, hogy a Cargo valóban több ezer gépjármű fuvarozását biztosította az adott szakaszon, a tiszacsernyői komplexum egyik vezető pozícióban dolgozó alkalmazottja szerint ez nem jelent különösebb változást a térségben.

„Igaz, hogy ezen az éven sokkal több gépjármű szállítására alkalmas vonat fordult meg nálunk, és viszonylag sok volt a tőlünk Ukrajnába irányuló kocsi is, a terhelés nem növekedett, ezért új alkalmazottakra sem volt szükség. Úgy tudom, hogy a kifelé irányuló autók egy részét ott értékesítik, némelyiket viszont csak adott alkatrészek beszerelése miatt exportálnak, de végül visszaküldik őket. Jó lenne, ha az ilyesfajta áruforgalom is fellendülne, de reálisan ennek semmi esélyét sem látjuk” – közölte lapunkkal a Cargo egy neve elhallgatását kérő alkalmazottja.  

Bevezető
Tiszacsernyő/Ágcsernyő |

Bár az elmúlt hónapokban egyre többször láthatták a helyiek a vadiúj autókkal megpakolt vonatszerelvényeket az ukrán-szlovák határ felé vagy felől gördülni, a fellendülésben lévő, vagy legalább is az annak tűnő autóipari áruforgalom az átrakó alkalmazottainak véleménye szerint nem növeli a terhelést.

Település / hely
Tiszacsernyő/Ágcsernyő

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Németi Róbert

Read More

Post Comment