Search by category:
Egyéb kategória

Szoros a verseny a Fidesz és az ellenzéki összefogás között

Szoros a verseny a Fidesz és az ellenzéki összefogás között
Hegedűs Norbert
2021. 12. 22., sze – 18:53

2021. december 22., szerda – 19:16
Friss ikon
Off

Törzs

Az ország felnőtt lakossága körében végzett kutatás szerint az ellenzék 39 százalékon, a Fidesz-KDNP pedig 38%-on áll.A választáson való részvételüket biztosra ígérő és a listák között választani is tudó szavazók csoportjában az ellenzék 49, a kormánypárti lista 48%-ot ér el, a Závecz Research szerint a versenyük kiélezett, lényegében eldöntetlennek tekinthető. A Fidesz hívei optimistábbak: a kormánypártiak 97, az ellenzéket támogatók 91 százaléka gondolja úgy, hogy egy mostani választáson a nyertes oldalhoz tartoznának. A Závecz közleménye kiemeli, hogy a listákra nem szavazó választópolgárok eléggé tanácstalanok: az ellenzékről 13, a Fidesz-KDNP-ről 10%-uk gondolja, hogy megnyeri a választást, háromnegyed részük viszont nem adott prognózist. A választópolgárok teljes körén belül 41% a kormány maradására számít, 39 százalék kormányváltásra.

A felmérés szerint megtartotta múlt havi támogatottságát a Fidesz, továbbra is a választókorú népesség 37 százaléka támogatja. A második helyen álló Demokratikus Koalíció táborának nagysága sem változott, novemberben és most is 12 százalékos. Megállt a Jobbik szeptember óta érzékelhető visszaesése, az előző hónapban 9 százalékkal mélyponton volt, ezúttal 10 százalékon áll. Az MSZP és a Momentum támogatottsága nem változott az elmúlt hetekben, előbbi 6, utóbbi 5 százalékos. Az LMP, a Párbeszéd és a Mi Hazánk a választókorúak 2-2 százalékának támogatását élvezi, a Kétfarkú Kutya Párt 1 százalékét is. A pártnélküliek aránya 22 százalék.

A Závecz értékelte az éves mozgásokat is. Eszerint az ellenzéki lista támogatottsága 37 és 41 százalék között változott a választókorú népesség egészén belül, a Fidesz-KDNP-lista mérete pedig 36 és 39 között alakult. Minden hónapban az ellenzéknél volt az előny, a legnagyobb különbség 4 százalékpont (októberben), a legkisebb 1 százalékpont (szeptemberben és decemberben).(Tx, hvg)

Bevezető

Egyre szorosabb a verseny a magyar kormánypárti és az ellenzéki lista között – állítja a Závecz Research Intézet legfrissebb, december első felében készült közvélemény-kutatása. 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Sidó H. Zoltán

Read More

Post Comment