Search by category:
Egyéb kategória

Ellenőrizzék a téli gumiabroncsok profilmélységét

Ellenőrizzék a téli gumiabroncsok profilmélységét
Demecs Péter
2021. 12. 27., h – 11:32

2021. december 27., hétfő – 14:00
Friss ikon
Off

Törzs

2020-ban Szlovákiában 11 856 közlekedési baleset történt, 46 százalékuk a sofőrök figyelmetlensége miatt, a karambolok 14 százalékának az oka pedig a gyorshajtás volt. Több mint 300 baleset okozója nem mérte fel saját képességeit, és nem igazodott kellőképpen az időjárás viszontagságaihoz. Úgy tűnik, az idei lezárások és korlátozások ismét hatással voltak a baleseti statisztikákra, december elejéig éves szinten 124 karambollal kevesebb történt az országban, mint 2020-ban.

A téli abroncsok

Ahhoz, hogy a havas vagy jeges úton is biztonságosan tudjunk vezetni, elengedhetetlen a megfelelő téli gumiabroncs. A legjobb, ha minőségi tapadóképességgel rendelkező, hópehely szimbólummal ellátott abroncsot választunk. „A hópehely szimbóluma garancia arra, hogy a gumiabroncs a legszigorúbb előírásokat is teljesíti, és a téli utakon rendkívül jó a teljesítménye” – állítja Aleš Langer, a Continental Barum technikai részlegének vezetője.

A téli abroncsokon viszont másféle jelöléseket is találnak. Az M+S jelöléssel ellátott abroncsok különleges mintázati kialakításuk, alapanyag-összetételük és szerkezeti felépítésük révén sokkal nagyobb vonóerő-átadást biztosítanak sárban és hóban, mint egy normál gumiabroncs. Azonban fontos tudni, hogy az M+S jelölés nem határoz meg számszerűsíthető követelményeket a havas, vagy más téli körülmények között mutatott teljesítmény tekintetében, így jelentősége korlátozott.

Az Európai Unió országaiban és több más európai országban, valamint az Egyesült Államokban és Kanadában forgalomba hozott téli abroncsokat az alpesi szimbólum (Hópehely a hegyen) azonosítja. Havas és jeges körülmények között az ilyen jelöléssel ellátott téli abroncsok magasabb teljesítményt nyújtanak, mint a szabványban előírt minimális értékek. Ezen paraméterek meglétét objektív, független tesztek igazolják. Ezek a gumiabroncsok még a leghidegebb időjárási körülmények között is kimagasló teljesítményt nyújtanak a biztonsági tulajdonságok tekintetében.

A profilmélység

Elkerülhetetlen, hogy a gépkocsin mind a négy abroncsot télire cseréljük, ugyanis csak így tudjuk bebiztosítani a kerekek legjobb tapadását a téli hónapokban. „Télen végképp nem ajánlott a nyári és téli abroncsok kombinálása. A téli időszakra szánt abroncsok speciális keverékének köszönhetően a gumi alacsonyabb hőmérsékleten sem veszít tulajdonságaiból. Ugyanúgy fontos az elegendő profilmélység, amelyet a szlovákiai törvények a téli gumik esetében minimum 3 milliméterben határoznak meg” – tette hozzá Langer.

Eltérő szabályok

Ausztriában november 1-jétől április 15-ig kötelező a téli gumiabroncs behavazott vagy jeges útfelületen. Magyarországon és Lengyelországban nem kötelező a téli abroncsok használata, Csehországban – ugyanúgy mint Szlovákiában – nincs dátumhoz kötve a téli gumik használata, behavazott és jeges utakon, ónos esőben kötelezőek. Erre azért is érdemes figyelni, mert ha behavazott úton karamboloznak és kiderül, hogy az autón nyári abroncs volt, akkor a biztosító megtagadhatja a keletkezett kár megtérítését.

Ahogy korábban már megírtuk, a német ADAC autó-motor klub idén is elvégezte a téli gumiabroncsok átfogó tesztjét. Most az egyszer a sofőrök közt népszerű, 195/65 R15-ös méretű abroncsokra fókuszált.

Bevezető
Pozsony |

Miután részben enyhültek a járványellenes intézkedések az országban, fokozatosan a közkedvelt síközpontok is megnyitnak a téli sportok beoltott, vagy a koronavíruson átesett és letesztelt kedvelői előtt. Mivel a jelenlegi korlátozások miatt az ausztriai síközpontokba nehezebb eljutni, bizonyára többen Szlovákiába mennek síelni. Ahhoz viszont, hogy biztonságosan célba érjenek, elengedhetetlen a jó állapotban levő téli gumiabroncs.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Demecs Péter

Read More

Post Comment