Search by category:
Egyéb kategória

Érsekújvár dinamikus fejlesztését 2022-ben is folytathatják

Érsekújvár dinamikus fejlesztését 2022-ben is folytathatják
Száz Ildikó
2021. 12. 28., k – 10:28

2021. december 28., kedd – 11:49
Friss ikon
Off

Törzs

Kiegyenlített büdzsé

A bevételi és a kiadási tétel egyaránt 37 103 600 euró, és hitelfelvétellel is számol a város, részben ebből fedezi a pályázati pénzből megvalósuló beruházások önrészét. Tőke jellegű befektetésekre 2022-ben csaknem 7 millió eurót szánnak a járási székhelyen, ami két millió euróval több, mint ebben az évben. Tőke jellegű bevételből 37 550 euróra számít a város, adóból származó bevételből 18 420 831 euróra, a folyó kiadásokra 28 940 234 eurót fordítanak a járási székhelyen. A városi utak felújítására jövőre 1,2 millió eurót szánnak, jórészt hitelből. Folytatnák a kerékpárutak kiépítését a városban, pályázati pénzből fedeznék a kiadásokat, a 230 927 eurós beruházás önrésze 11 546 euró. A főtér felújításának második fázisa 600 ezer eurót emésztene fel. Marián Balogh független képviselő a költségvetési vitában kiemelte, hogy be kellene vonni a lakosokat is a főtér új arculatának megtervezésébe. A város vezetése korábban már kiállította a városháza csarnokában a látványterveket, melyeket véleményezhettek a lakosok. Jelenleg a plébániatemplom előtt zajlanak az átépítési munkálatok, ahonnan eltávolították a régi szökőkutat.

 

Folytatják a konténerek lefedését

Egyesek jó és hatékony döntésnek tartják a lakóházaknál lévő szeméttárolók lefedését, de néhány képviselőnek nem tetszik az ötlet. Elsősorban azt nehezményezik, hogy az új fedőket nem lehet lakatra zárni, kóddal ellátni. A város vezetése eddig több mint 2 millió eurót fordított a konténerek korszerű lefedésére, és jövőre az 1100 literes szeméttárolók további modernizálására ismét jelentős összeget szán. Még mindig akadnak városrészek, például a régi kórháznál lévő lakótelepen, ahol egyes lakóközösségek kérik a szeméttárolók mielőbbi lefedését a várostól. A városi Novovital cég jövő évi költségvetéséből jut pénz a termálfürdő korszerűsítésére, a játszótér bekerítésére, új elárusító stand építésére. A Ganczner László sportpályán 40 ezer eurót fordítanak új öltözők építésére. A költségvetési vita során a legtöbb képviselő a Sziget parkerdőben lévő sportlétesítmény felújítása kapcsán szólalt fel. Ladislav Borbély nehezményezte, hogy a 2022-es büdzsében az öltözők felújítására 120 ezer eurót szánnak, holott egy jócskán megroggyant épületben találhatók. Azt javasolta, hogy inkább a felújított lelátó mögött épüljenek új öltözők a helyi sportolók számára. A Szigeten a nyugdíjasok taván csónakázhatnának a pihenni vágyó családok, csónakvásárlásra 40 ezer eurót különítettek el.

 

Megújul a Fogd bástya

Kiderült az is, hogy a büdzsé tartalékalapjából a Hősök terének és a Mezőgazdasági utcának az útjait újítanák fel. A város kulturális és sportéletének, valamint a szociális szolgáltatások támogatására több mint 600 ezer euró jut jövőre. Játszótereket, homokozókat, jelzőlámpákat újítanak fel egyes városrészekben és 100 ezer euró jut a Fogd bástya rekonstrukciójára, melyet az egykori Ernő bástya helyén emeltek. A lakosok és civil szervezetek pályázatainak támogatására 20 ezer eurót különítettek el a participatív költségvetésben. Lukáš Štefánik alpolgármester a hétfőn elfogadott költségvetés kapcsán megjegyezte, hét éve olyan dinamikus fejlesztés zajlik a városban, amire eddig nem volt példa. Štefánik nehezményezte, hogy a megannyi új beruházás ellenére mindig akadnak olyanok, akik csak bírálni és szidalmazni képesek a várost.

Érsekújvár nagyobb kulturális és sportszervezetei a testület határozata alapján havi lebontásban kapják meg a működésükhöz elengedhetetlen támogatást, míg a testület nem dönt a teljes összegről.

Bevezető
Érsekújvár |

A járványhelyzet sem fékezte meg Érsekújvárban a különféle városfejlesztési és városszépítési tervek megvalósítását. A 2022-es évi költségvetés, melyet december 27-én hagyott jóvá a testület, azt bizonyítja, hogy Érsekújvárban folytatják az utak átfogó felújítását, a főtér rekonstrukcióját, a Szigeten lévő sportpálya korszerűsítését.

Címkék

Település / hely
Érsekújvár

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Száz Ildikó

Read More

Post Comment