Search by category:
Egyéb kategória

Megrázó adatokat közölt a Statisztikai Hivatal, egy hónap alatt több mint 7 ezren hunytak el

Megrázó adatokat közölt a Statisztikai Hivatal, egy hónap alatt több mint 7 ezren hunytak el
Bugár Anna
2021. 12. 28., k – 13:43

2021. december 28., kedd – 15:00
Friss ikon
Off

Törzs

Az előző öt év átlagához képest 53%-os többlethalálozásról számolt be a hivatal, ami azt, jelenti a különbség közel 2500 fő. Legutóbb több mint fél éve közöltek hasonlóan aggasztó adatokat. Míg az előző években átlagban 4680 ember vesztette életét, addig idén novemberben 7161-en haltak meg. A mutatók szerint a 7 ezres havi átlagot 2021-ben negyedik alkalommal haladta meg az elhunytak száma, a legsúlyosabb helyzet az év elején alakult ki – a járvány tetőzése idején több mint 9 ezren haltak meg egy hónap alatt. A második hullám lecsengésével fokozatosan csökkent a halálozási ráta, áprilisban körülbelül 5500 halálesetet regisztráltak. A koronavírus miatt már tavaly is az átlagnál többen vesztették életüket – 2020 novemberében 6051-en hunytak el, ami az ötéves átlaghoz képest 41%-os többlethalálozás.

Novemberben több mint hétezren vesztették életüket Szlovákiában
2021. 12. 28., k – 13:56
Bugár Anna
Gallery images

Leírás

A koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt novemberben jelentősen megugrott a többlethalálozás.

(Forrás: Statisztikai Hivatal, ŠÚ SR)

A statisztika alapján tehát idén novemberben a koronavírus még több emberéletért volt felelős, mint az első őszi hullám idején. Ez azért is elszomorító, mert a nyár folyamán ezúttal is rendszeresen figyelmeztettek a járványügyi szakértők a közelgő katasztrófára. Sürgették az oltottsági arány növekedése érdekében tett lépéseket, és az előre kidolgozott, megfontolt óvintézkedések elfogadását. A kormány azonban ismét elkésett, és a nyár folyamán sűrűn hangoztatott „fel vagyunk készülve a következő hullámra” kijelentésre ősszel rácáfolt a napi fertőzöttek aránya.

Novemberre világviszonylatban is szomorú rekordot döntött a hazai járványhelyzet, amit most a Statisztikai Hivatal összesítése is igazol.

A teljes halálozási ráta 2021 novemberében átlépte az 50%-os határt, ez az idei legmagasabb adat, és az ötödik legmagasabb szám a járvány kitörése óta. A Covid-19 fertőzés döntően befolyásolta a halálozások számának növekedését. Novemberben 1 443 fő halt meg a fertőzés következtében, ami háromszorosa az októberinek, és 15%-kal több, mint tavaly novemberben

mondta Zuzana Podmanická, a hivatal népességügyi osztályának vezetője.

Novemberben a legnagyobb mértékű elhalálozás Eperjes és Kassa megyét érintette, de Besztercebánya megye is rendkívül nagy veszteséget szenvedett. A hivatal közlése szerint hatalmas regionális különbségek alakultak ki – a megyék felében az országos átlagnál is nagyobb volt az elhalálozási arány. A nyolc megyében 22 és 95 százalék között mozgott a többlethalálozási ráta növekedése. Októberben a leginkább sújtott régióban is legfeljebb 47% volt. Kassa megyében az októberi 24%-ról 78%-ra emelkedett az arány, a legrosszabb  helyzet viszont Eperjes megyében alakult ki, ahol az előző évekhez képest, nagyjából kétszer annyian haltak meg. A másik oldalon enyhe emelkedést észleltek Nagyszombat megyében és Nyitra megyében, de így is negyedével több áldozatot jegyeznek.

 Az adatok alapján a koronavírus jelentős veszélybe sodorta a produktív korban lévő személyeket is (15 és 64 év közöttieket). A koronavírus-fertőzés immár a második leggyakoribb halálokká vált (20,1%). Az októberi adatokhoz képest háromszorosára nőtt a többlethalálozás az aktív felnőttek körében – novemberben az átlagnál 46%-kal többen, konkrétan 1600-an vesztették életüket a 15 és 64 év közöttiek csoportjából. Az előző hónapokhoz hasonlóan, továbbra is a nyugdíjasok a legveszélyeztetettebb csoport – közülük hunytak el legtöbben: 5600-an, ami a „békeidőkhöz” képest 56%-os emelkedést jelent.

Bevezető
Pozsony |

Több mint 7 ezer ember hunyt el Szlovákiában novemberben, a koronavírus-járvány harmadik hulláma pedig 1443 áldozatot követelt az őszi hónapban – derül ki a Statisztikai Hivatal (ŠÚ SR) tájékoztatásából.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Bugár Anna

Read More

Post Comment