Search by category:
Egyéb kategória

Lengvarský elmondta, mikor tetőzhet a járvány negyedik hulláma Szlovákiában

Lengvarský elmondta, mikor tetőzhet a járvány negyedik hulláma Szlovákiában
Mészáros Richárd
2021. 12. 29., sze – 13:35

2021. december 29., szerda – 13:44
Friss ikon
Off

Törzs

A minisztérium rendelkezésére álló adatai szerint az omikron rendkívüli sebességgel fog terjedni, bár az új variánsról Lengvarský megítélése szerint még mindig nem tudunk eleget. „De amit tudunk, az az, hogy nem elég magas a lakosság átoltottsága. Ezért a delta és az omikron variáns is nagy veszélyt jelent főleg az idősebb korosztályokra. Félő, hogy teljesen megtelnek a kórházak” – mondta Lengvarský.

Rövid időn belül nagyon sokan fognak megfertőződni, várhatóan egészségügyi alkalmazottak is, a miniszter szerint ez veszélybe sodorhatja a kórházi ellátást, de más stratégiai ágazatok működtetése is veszélybe kerülhet. Lengvarský attól tart, minden létfontosságú területen gondok lesznek amiatt, hogy egyszerre nagyon sok beteg lesz.

A harmadik, emlékeztető oltásról a miniszter azt mondta, az eddigi tanulmányok szerint 90 százalékos védettséget nyújt, de az immunitást már az első oltás is erősíti. „Kérjék a harmadik oltást azok, akik már legalább három hónapja megkapták a másodikat. Így kellő védettséget szerezhetnek. Ha az emberek betartják a szabályokat, például hazatéréskor regisztrálnak az e-hranica rendszerbe, be vannak oltva, néhány napig házi karanténban maradnak, PCR-tesztet végeztetnek, akkor úgy vélem, nem kell majd drasztikusan módosítani az óvintézkedéseket” – jelentette ki az egészségügyi miniszter.

Lengvarský úgy véli, a lakosság nagy része megértette, hogy óvnia kell magát és a családját, és ezzel közvetve az egészségügyi ellátás fenntartásához is hozzájárulnak, de attól tart, hogy az omikron miatt hatalmas ugrás lesz a fertőzésszámokban és szigorítani kell az óvintézkedéseket, bár remélhetően nem túl hosszú időre.

Emlékeztetett, hogy a légitársaságoknak már az ünnepek előtt ellenőrizniük kellett a Szlovákiába érkezőket, csak PCR-teszttel szállhattak repülőgépre. Viszont az omikron olyan gyorsan terjed, hogy a kontaktuskutatás fokozásával sem lehet megállítani.

A Pfizer már dolgozik a kimondottan az omikron elleni vakcina kifejlesztésén, és amint elkészül, a minisztérium vásárol belőle. Becslése szerint jövő nyáron érkezhetnek Szlovákiába az első ilyen vakcinák, a minisztérium folyamatosan kapcsolatban van az Európai Bizottsággal, amely az oltóanyagok beszerzését végzi az uniós tagállamok számára.

Bevezető
Pozsony |

Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter szerint január végén, február elején tetőzhet a negyedik hullám, amelyet az omikron variáns vált ki.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment