Search by category:
Egyéb kategória

Ezt gondoljuk az idei évről

Ezt gondoljuk az idei évről
Molnár Iván
2021. 12. 30., cs – 12:05

2021. december 30., csütörtök – 16:30
Friss ikon
Off

Törzs

Egy évvel ezelőtt, 2020 novemberében és decemberében torkig voltunk a kormány kaotikus járványkezelésével, a tömeges teszteléssel és az ötletszerűen bevezetett megszorító intézkedésekkel. Az emberek többsége abban reménykedett, hogy rosszabb már nem lehet, vagyis a 2021-es esztendő egész biztosan jobb lesz. Azóta eltelt egy év, és a Go4insight elemző ügynökség felmérte, mennyire váltak valóra az elvárásaink.

Betett a járvány

Az elmúlt hónapok fejleményeit figyelve nem meglepő, hogy a válaszadók nagyjából fele azt gondolja, hogy az idei év rosszabbra sikeredett, mint azt eredetileg várta. „A megkérdezettek több mint ötöde ráadásul azt állítja, hogy az elvárásaihoz képest jóval rosszabb évet zárunk” – mondta el Rastislav Kočan, a felmérést végző ügynökség szakembere. Hogy a vártnál látványosan jobb évet zártunk, azt a megkérdezettek alig 3 százaléka állítja, 39 százalékuk pedig semlegesen áll hozzá a kérdéshez. Hasonló felmérést a Go4insight már öt éve végez, és az adatok azt mutatják, hogy a járvány mindent felforgatott. Míg 2017 és 2019 között az év vége felé a lakosság nagyjából 20 százaléka állította azt, hogy az adott év rosszabbra sikeredett, mint amire várt, tavaly ezek aránya 67, idén pedig 49 százalék volt.

Bajban a nyugdíjasok

Az idei évvel kapcsolatos csalódottság szempontjából a férfiak és a nők között nincs nagy különbség, a korosztályok szempontjából már annál inkább. „Az idei év a 60 éven felülieknek okozta a legnagyobb csalódást. Míg a 25–39 éves korosztályban a megkérdezettek 44 százaléka jelezte, hogy a vártnál rosszabb éve volt, a 60 év felettieknél ez az arány eléri az 56 százalékot” – mondta el Kočan. Regionális szempontból a pozsonyiak közül csalódtak a legtöbben, ami azzal magyarázható, hogy valószínűleg itt voltak a legnagyobbak az elvárások az idei évvel kapcsolatban, amelyek aztán nem váltak valóra.

A felmérés a fizetések szempontjából is megvizsgálta a lakosság hangulatát, e tekintetben azonban nem született meglepetés. „A legpesszimistább válaszokat a havi 600 eurónál kisebb bevételekkel rendelkezők adták, akiknek csaknem a 60 százaléka csalódott az idei évben, míg az 1000 eurónál nagyobb bevételekkel rendelkezők esetében ezek aránya alig haladta meg a 40 százalékot” – tette hozzá Kočan.

Politika és magánélet

Hogy miért ítélte valaki rosszabbnak vagy jobbnak az idei évet, mint azt eredetileg elképzelte? „A negatív válaszokat adók közül a legtöbben a katasztrofális szlovákiai politikai helyzettel magyarázták a pesszimizmusukat, ami még a járvánnyal kapcsolatos aggályokat is megelőzte. A sorban a rossz gazdasági helyzet, az ürességtől kongó családi kassza, a rossz egészségi állapot következik” – állítja Kočan. A pozitív válaszokat adók, vagyis akik elégettek voltak az idei évvel, azok ezzel szemben ezt elsősorban a családi életükben beállt pozitív változásokkal és az anyagi helyzetük javulásával magyarázzák.

Bevezető
Pozsony |

A világjárvány 2020-as kirobbanását követően a lakosság nagy része tavaly szilveszterkor még abban reménykedett, hogy az idei év már egész biztosan jobb lesz. A Go4insight ügynökség legfrissebb felmérése szerint azonban a többségnek 2021 is hatalmas csalódást okozott.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment