Search by category:
Egyéb kategória

Nem szabad a házi kedvenceket egyedül hagyni szilveszterkor

Nem szabad a házi kedvenceket egyedül hagyni szilveszterkor
Mészáros Richárd
2021. 12. 31., p – 16:40

2021. december 31., péntek – 17:49
Friss ikon
Off

Törzs

A kutyák, macskák és más háziállatok számára a petárdák zaja és villogása komoly stresszt okoz. „A stressz minden állat esetében másképp nyilvánul meg, de a leggyakoribb eset az ijedt tekintet, a reszketés vagy hogy az állat meghúzódik valahol” – állítja Kráľ. Hozzátette: az állatok elveszíthetik tájékozódási képességüket, nyüszíthetnek, nyávoghatnak, és megpróbálhatnak nehezen hozzáférhető helyekre bújni. Hányingerük, hasmenésük lehet, esetleg bevizelhetnek.

A stresszmentesítést Kráľ szerint nem elég éjfélkor elkezdeni. A kutyát akkor kell megsétáltatni, mikor kint még nyugalom van. Napközben az állattal érdemes sokat játszani, vagy elvinni egy hosszabb sétára, hogy elfáradjon. A szilveszteri zajongás előtt érdemes neki enni adni. „Így könnyebben elalszik, és az éjszakát jobban átvészeli” – mondta a KVL elnöke.

Az erős zaj és fények tompítása érdekében jó, ha bezárjuk az ablakokat és az ajtókat. A házi kedvencünknek hozzáférést kell biztosítani a kedvenc helyéhez és játékaihoz – tette hozzá.

Az állatok megnyugtatására különféle készítményeket, géleket, tablettákat, csöppeket, diffúzort vagy nyakörveket is használhatunk. Kráľ szerint nem érdemes szilveszter éjjel humán gyógyszerekkel kísérletezni. Abban az esetben, ha a kutyának vagy macskának valamilyen nyugtatóra van szüksége, akkor azt az állatorvosnak kell felírnia. „A konkrét gyógyszer kiválasztását az állatorvossal kell megbeszélni a házi kedvencünk állapota, szükségletei stb. ismeretében” – jegyezte meg Kráľ.

Bevezető

Házi kedvencünket nem lenne szabad szilveszterkor egyedül hagyni. A gazdinak végig az állat mellett kellene lennie, hogy ez biztonságban érezhesse magát – közölte Ľubomír Kráľ, az Állatorvosi Kamara (KVL) elnöke.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment