Search by category:
Egyéb kategória

Szemorvosnál nem kell tartani az atropintartalmú szemcseppektől

Szemorvosnál nem kell tartani az atropintartalmú szemcseppektől
Hegedűs Norbert
2022. 01. 05., sze – 17:03

2022. január 5., szerda – 17:30
Friss ikon
Off

Törzs

Gyakran használnak a gyógyászatban atropiontartalmú készítményeket?

A szemészetben pupillatágításra használjuk, 05, vagy 1 százalékos koncentrációban, főleg a gyerekeknél, amikor be akarjuk állítani a távoli dioptriát. Az ő szemük ugyanis még nagyon jól alkalmazkodik, korrigál, viszont ha sokáig ezt teszik, megfájdul a fejük. Atropin alkalmazásával a sugárizom bénításával tudjuk elérni, hogy valós eredményeket lássunk. Altatásban végzett műtéteknél is használják, mert csökkenti a nyáltermelődést.

Az áldozatoknál hallucinációt vérnyomásemelkedést, heves szívdobogást , izomgörcsöket okozott az atropin. A szemészetben használt cseppek esetében nincs ilyen kockázat?

A szemészetben használt alacsony koncentráció komoly bajt nem okozhat, ezért azt gondolom, hogy a tettes magasabb koncentrációjú atropint használt.

Több tucat embert ölhetett meg méreggel az ipolysági nő

Regénybe és filmbe illő, hátborzongató történet az ipolysági Gyönyör Teréz esete, aki évekig szemcseppekkel mérgezte a hitelezőit.

Ezt orvos írhatta fel neki?

– Minden orvosi rendelőben kell tartani atropint 1 százalékos koncentrációban gombamérgezések esetére, mert a mérgezés ellenanyaga a szimpatikus túlsúlyt okozó atropin. Egy milliteres ampullában egy miligramnyi hatóanyag van, ezt tíz darabos csomagolásban szállítja a gyártó. Ha ilyenhez hozzájutott a tettes, tíz miligramnyi atropin már halálos adag is lehet. De úgy gondolom, inkább gyógyszertárban szerezhette be, mert a patikák rendelhetnek tiszta atropint a gyártótól és maguk is elő tudják állítani nadragulyából.

Az atropin hatása valamennyi áldozatnál egy napon belül elmúlt. Mardhattak valamilyen következményei a mérgezésnek?

Egy-két alkalom után valószínűleg nem. De ha hosszabb ideig rendszeresen mérgezte volna őket a tettes, bele is halhattak volna.

Hogyan lehetséges, hogy a kórházban egyik esetben sem gyanakodtak atropinmérgezésre? Nem mutatja ki a vérvizsgálat?

Ezt én nem értem. Az első amit rosszulléteknél vizsgálnak a pupilla, és ezeknél a nőknél biztosan óriásira tágult. Lehet, hogy drogra gyanakodtak és azt nem találtak a vérüknben, de tovább kellett volna vizsgálódniuk.

Akinek az orvos ír fel atropintartalmú gyógyszert, annak nincs mitől tartania?

Ha betartja az utasításokat, akkor nincs, de allergiás reakció, bőrpír, fokozott szájszárazság, heves szívverés, izommerevség esetén mindenképp forduljon orvoshoz.

A szerző a Vasárnap munkatársa

Bevezető

A szemészetben elsősorban pupillatágításra használt atropinnal mérgezte hitelezőit az ipolysági Gyönyör Teréz, aki ezért 25 év szabadságvesztésre ítélt a speciális büntetőbíróség. Dagmar Kutnárovát a nyitrai kórház szemészeti klinikájának orvosát arról kérdeztük, hogyan juthatott a szigorún csak receptre felírható anyaghoz, és kell-e tartaniuk valamitől azoknak, akinél atropintartalmú gyógyszert alkalmaznak.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Vrabec Mária

Read More

Post Comment