Search by category:
Egyéb kategória

Végül megvan a gázkereskedő, de hárommilliárddal többet fizet Győr

Végül megvan a gázkereskedő, de hárommilliárddal többet fizet Győr
Sudár Éva
2022. 01. 07., p – 09:00

2022. január 7., péntek – 09:00
Friss ikon
Off

Törzs

Kiderült, miért reggel hétre hívta össze a polgármester a rendkívüli közgyűlést: az állami gázhatóságnak nyolcig kellett választ adni, hogy Győr a január 8., reggel hat órakor lejáró határidőig talál-e gázkereskedőt, akitől a földgázt a távhőszolgáltatáshoz (is) meg tudja venni. Az előzmények ismertek lehetnek, hisz többször írtunk róla, tegnap is: a korábbi gázkereskedő december 1-jei hatállyal felmondta a szerződést Győr-Szollal, a városi cégnek pedig először egy hete volt új partnert találni, majd kapott még két hét haladékot, ami szombaton reggel hatkor jár le.  

A rendkívüli közgyűlésen Prédl Antal, a Győr-Szol elnök-vezérigazgatója foglalta össze a történéseket, ebből kiderült, hogy az első határidőig mindössze egy ajánlat érkezett, ami – szavait idézve – értékelhetetlen volt. (Erről is beszámoltunk korábban: az a kereskedő olyan ajánlatot tett le az asztalra, amely a most felmondott szerződésnél hét és fél milliárddal magasabb összegről szólt.) Az állami stratégiai gáztartalékból a város kapott gázt, így ezt a helyzetet az emberek a saját bőrükön nem érezték meg, de beszédtéma volt a városban.  

Leírás

Prédl Antal. Fotó: Sudár Ágnes 

A január 8-ig kitolt, második határidő újabb esélyt adott, a Győr-Szol ismét felhívást tett közzé a piacon, s ezúttal három ajánlat érkezett. Ebből kettő volt értékelhető, s a jelentkezők lényegesen kedvezőbb ajánlatokat tettek le az asztalra. Mindegyik esetében nagyjából három milliárd forinttal magasabb éves összeggel kell kalkulálni, de az egyik ajánlattevő eltekintett a pénzügyi biztosítéktól is, ami fontos tény volt. Persze ő is biztosra ment: előre fizetést kér, tíz napos periódusokban. (A gázár most kiszámíthatatlan a világban, nyilván ezért ragaszkodik ehhez a kitételhez.)  

A lényeg tehát az, hogy három milliárd forint pluszkiadással biztosan számolnia kell a városi cégnek, illetve a városnak, amely – a képviselői kérdésekből és az azokra adott válaszból kiderült – pályázni fog arra a 35 milliárdos keretre, amelyet a kormány épp a gázár-pluszköltségek kompenzálására írt ki az önkormányzatok számára. Az ünnepi időszakban született még egy kormányrendelet, amely megakadályozza, hogy egy gázkereskedő egyoldalúan felmondhassa a szerződést, de ez – ahogy mondani szokás – halottnak a csók Győr esetében, hisz a dolog már december 1-jén megtörtént.  

Biztos, hogy kára származik ebből a helyzetből Győrnek, s az is biztos, hogy már kölcsönösen fizetésre szólítják fel egymást a felek – mármint a volt kereskedő és a Győr-Szol. Készítik elő az anyagot egy beharangozott peres eljárásra:  ez is kérdésre válaszolva hangzott el. S azért sem egyszerű a helyzet, mert a Győr-Szol áramot is termel azzal a földgázzal, amelyet eddig vásárolt, s az áramot „ő” értékesíti tovább. Pontosabban csak értékesítené, de ahhoz nagyobb mennyiségű földgázra lenne szükség, mint amelyről a mostani megállapodás szól. Kisebb eltérések lehetnek még, s az időjárás is befolyásolja majd, hogy mennyit kell a keretből a távhőszolgáltatásra felhasználni, de arról már a polgármester is beszélt korábban, hogy a Győr-Szolt az áramszolgáltatás miatt is feszítik a partnerek.  

A helyzet mindenesetre most megoldódni látszik, mert van kereskedő – ezt a Győr-Szol mostanra le is jelentette a hatóságnak. A kompenzációval remélhetőleg enyhíteni lehet a kárt, fűtés ugyanakkor minden távhővel ellátott lakásban lesz.  

Bevezető
Győr |

A győri közgyűlés péntek reggel egyhangú döntést hozott: a Győr-Szol szerződést köthet egy egyelőre nem nevesített gázkereskedővel, tehát nem adja át a hőszolgáltatás feladatát az államnak. Az új szerződés három milliárd forinttal már most magasabb, mint az előző volt, de a jelenlegi gázárak mellett sok lehetőség nincs az ajánlatok között válogatni.  

Település / hely
Győr

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Sudár Ágnes

Read More

Post Comment