Search by category:
Egyéb kategória

Kijev és Szófia szoros katonai és gazdasági együttműködési megállapodást kötött

Kijev és Szófia szoros katonai és gazdasági együttműködési megállapodást kötött
Mészáros Richárd
2022. 04. 29., p – 08:28

2022. április 29., péntek – 08:45
Friss ikon
Off

Törzs

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Kiril Petkov bolgár miniszterelnök az Oroszországra gyakorolt szankciós nyomásról és az uniós szintű együttműködésről tárgyalt – közölte az ukrán államfő csütörtök este egy videóbeszédben.

„Nagyon fontos megállapodás született katonai felszereléseink bolgár gyártóüzemekben történő javításáról” – mondta Zelenszkij.
„Egy másik kérdés, amelyben megállapodtunk, az ukrán villamosenergia Bulgáriába történő szállítása és a transzbalkáni gázvezeték bolgár féllel közös használata” – tette hozzá az ukrán államfő.

Szerdán a Gazprom orosz állami vállalat közölte, hogy felfüggesztette a gázszállításokat Lengyelországba és Bulgáriába, mivel egyikük sem teljesítette a Moszkva követelésének megfelelően a rubelben történő kifizetéseket.

Zelenszkij és Petkov abban is megállapodott, hogy Kijev használhatja a bulgáriai Várna kikötőjét az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek exportjára. Mivel Oroszország az összes ukrán kikötőt ellenőrzi vagy blokkolja, Kijevnek alternatív útvonalakat kell keresnie.

Petkov kijevi útját heves vita előzte meg Szófiában. A Moszkva-barátnak számító Rumen Radev bolgár elnök ellenezte a látogatást, és a kormánytárs szocialisták is elutasították, hogy a kijevi delegáció tagjai legyenek.

Bevezető

Ukrajna és Bulgária szoros katonai és gazdasági együttműködésről állapodott meg az országok vezetőinek kijevi tárgyalásait követően – derül ki a csúcstalálkozó után tett nyilatkozatokból.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment