Search by category:
Egyéb kategória

Csak egy szobrot engedélyeztek Érsekújvárban

Csak egy szobrot engedélyeztek Érsekújvárban
Száz Ildikó
2022. 01. 08., szo – 08:51

2022. január 8., szombat – 12:38
Friss ikon
Off

Törzs

Két kérelem érkezett

Legutóbbi ülésén az érsekújvári képviselő-testület a Háromhidak Polgári Társulás újabb két kérelmével foglalkozott. A Szlovák Köztársaság megalakulásának harmincadik évfordulójára szánt emlékmű tervezett felállításával egyetértettek a képviselők, de a zsidók deportálására figyelmeztető emlékmű leleplezését nem javasolták a társulásnak. A társulás még 2021. május 31-én juttatta el kérelmét a városházára. Lang Tamás, a Szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetségének tagja, az Érsekújvári Zsidó Hitközösség elnöke nem javasolta a zsidók deportálására emlékeztető szobor felállítását. Az érsekújvári testület tagjai egyetértettek vele abban, hogy Érsekújvárban a zsinagógánál már található egy ilyen jellegű emlékmű. Itt tartották múlt ősszel az El nem feledett szomszédok emléknapot.

A Matica-székháznál állna

A városi hivatal azzal reagált a Szlovák Köztársaság harmincadik évfordulójára állítandó emlékműre, hogy nincs ellentétben a városrendezési tervvel. František Daniel, a Háromhidak társulás elnöke arról tájékoztatta a város vezetését, hogy egyelőre még nincsenek látványterveik a tervezett emlékműről, pályázatot szeretnének hirdetni és megszólítani néhány szobrászt. Eredetileg úgy képzelték, hogy egy márványból készített, mintegy 2,5 méteres állványon állna egy sas. Karmaiban tartaná Szlovákia térképét, amelyen bejelölnék Érsekújvárt. Az emlékmű a Matica slovenská érsekújvári székháza előtti zöldterületen kapna helyet a Nyitra-parti lakótelepen. A hozzávetőlegesen 10 ezer euróba kerülő szobor elkészítésére a megyei és a városi önkormányzattól kérnének támogatást. A Matica slovenská helyi szervezetének vezetése javasolta az emlékmű elkészítését és kihelyezését, de csak Szlovákia térképet az oszlopon, sas nélkül.

Történelmi érdekességek

Számos emlékművet állíttatott már eddig is a társulás, amelynek tagjai között akadnak városi képviselők és számos olyan személyiség, akik Érsekújvári helytörténelmével foglalkozik. Vannak köztük helytörténészek és olyanok, akik régi fényképeket, dokumentumokat gyűjtenek és hozzájárulnak a város népszerűsítéséhez. A közelmúltban egy katonai gyakorlótéren fejezték be annak az ötven méteres sínpárnak a megformázását, amely egy emlékmű részét képezi. Az alkotást az érsekújvári vasútállomás előtti téren helyeznék el idén októberben, a második világháborús bombázások áldozatainak az emlékére. Tavaly októberben a vasútállomás csarnokának első emeleti galériájában kapott helyet a társulás kezdeményezésére gróf Széchenyi István mellszobra. Az átadási ünnepségen elhangzott, hogy a vasúti hálózat megépítését és fejlesztését Magyarországon gróf Széchenyi István közigazgatási és közlekedésügyi miniszter kezdeményezte. 2020. augusztus 20-án a Szent József köztemető ravatalozója mellett, az érsekújvári bombázások áldozatainak állított fakeresztnél leplezték le a hősök oszlopát, melyet turulmadár díszít. 2019 októberében ugyancsak a köztemetőben kapott helyet Jiří Jelínek őrnagy mellszobra. Jelínek története az 1919-es eseményhez, ahhoz a főtéri lövöldözéshez kapcsolódik, amikor elfoglalta Érsekújvárt a Magyar Vörös Hadsereg és a csehek ellentámadásában Érsekújvár elesett. František Daniel elmondta, a mellszobor leleplezésével egyidejűleg felavatták a jelképes sírhelyet, melyet az érsekújvári főtéri lövöldözések áldozatainak állítottak. Daniel hangsúlyozta, magyar és szlovák áldozatok egyaránt voltak.

A társulás szándékát a cseh honvédelmi minisztérium és a szlovák belügyminisztérium memorandumban támogatta.

Bevezető
Érsekújvár |

Újabb két emlékmű leleplezését tervezte a Háromhidak Polgári Társulás, amely évek óta próbálja felhívni a nyilvánosság figyelmét Érsekújvár jelentős, dicső és tragikus, sokat vitatott történelmi eseményeire.

Címkék

Település / hely
Érsekújvár

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Száz Ildikó

Read More

Post Comment