Search by category:
Egyéb kategória

Szlovákiában is rövidülhet a karantén ideje

Szlovákiában is rövidülhet a karantén ideje
Mészáros Richárd
2022. 01. 08., szo – 09:10

2022. január 8., szombat – 09:30
Friss ikon
Off

Törzs

Az omikron okozta magas fertőzésszám veszélyezteti a társadalom működését, ezért néhány országban rövidítik a karantén idejét. Csehországban öt napra, Németországban pedig hét napra rövidül a kötelező izoláció ideje, utóbbi esetében a karantént negatív PCR-eredménnyel lehet lezárni. 

A JOJ TV portálja úgy tudja, hamarosan Szlovákiában is rövidülhet a karantén ideje. Mint írják, a szakértői konzílium jelenleg egy olyan javaslaton dolgozik, amely tíz napról hét napra rövidítené a kötelező izoláció idejét. A szakértők szerint az omikronnal történő fertőzés követően a beteg az első klinikai tünetek megjelenése előtt egy-két napig, illetve utána kettő-három napig fertőzőképes.

A karantén rövidülésének ideje ugyancsak érintheti azokat, akiknél a hetedik napon nem jelentkeznek a fertőzés tünetei, kötelező teszt elvégzéséről pedig egyelőre nem esett szó.

„Ha a karantén ideje csak öt vagy hét napig tartana, legalább tíz napig kötelező lenne a maszk vagy reszpirátor viselése. Ez egy olyan dolog lenne, amire korábban nem volt példa” – mondta Henrieta Hudečková epidemiológus, a konzílium egy tagja. 

A változás érintheti azokat is, akik pozitív személlyel kerültek kapcsolatba. Alena Koščálová infektológus szerint azon személyeknek, akik felvették az oltás kettő, illetve három adagját, vagy átestek a betegségen, szintén nem kellene karanténba vonulniuk.

Ha a hazai járványhelyzet tovább romlana, elképzelhető, hogy a kulcsfontosságú feladatokat ellátó dolgozóknak annak ellenére is munkába kell járniuk, hogy koronavírus-pozitívak.

Az, hogy a fentebb közölt változások mikortól léphetnek érvénybe, egyelőre nem ismert. A konzílium várakozásai szerint erre azonban egy héten belül sor kerülhet.

(tvnoviny.sk)

Bevezető
Pozsony |

A szakemberek úgy vélik, az omikronnal való megbetegedés klinikai tüneteinek megjelenése előtt és után csak pár napig fertőző az egyén.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment