Search by category:
Egyéb kategória

Ennyit hozhatna a nyugdíjasoknak a szülői bónusz

Ennyit hozhatna a nyugdíjasoknak a szülői bónusz
Molnár Iván
2022. 01. 10., h – 15:30

2022. január 10., hétfő – 16:44
Friss ikon
Off

Törzs

„A munkaügyi tárca 758 millió eurós forrást készített elő a szülői bónusszal kapcsolatos kifizetésekre a 2023-tól kezdődő időszakra, vagyis amikortól a bónuszt bevezetnénk. A tervezett maximális költségek ugyanakkor 550 millió euró körül mozognak, így még 208 milliós vésztartalék is a rendelkezésünkre áll” – jelentette be hétfőn Milan Krajniak munkaügyi miniszter. A kérdésre azonban, hogy honnan származik az említett összeg, a tárcavezető hétfőn nem válaszolt, szerinte ezt egy keddre (január 11-ére) összehívott sajtótájékoztatón szeretné elmagyarázni.

Nem lesz kötelező

A szülői bónuszt a munkaügyi tárca a nyugdíjreform keretében szeretné megvalósítani. A lényege, hogy a Szlovákiában adózó dolgozók 2023-tól hozzájárulhatnak majd a szüleik nyugdíjához. A gyermek mindkét szülője számára a bruttó bére 2,5-2,5 százalékát vezetheti majd el, vagyis összesen 5 százalékot irányíthat át a bruttó keresetéből. A szülők nyugdíja a bónusz beszámítása után így emelkedik.

„A szülői bónusz nem lesz kötelező, a dolgozók dönthetik majd el, hogy élnek-e ezzel a lehetőségükkel. A lényeg, hogy a járulékaik ezzel nem nőnek”

– mondta el a tárcavezető.

Ennyivel nőhet a nyugdíj

A munkaügyi tárca aktuális adatai szerint Szlovákiában tavaly a 2,3 millió gazdaságilag aktív lakos együttesen mintegy 9,5 milliárd eurót fizetett be a Szociális Biztosítóba (SP). Jelenleg nagyjából 816 ezer olyan nyugdíjas van az országban, aki felnevelt egy vagy több gyereket. Tavaly összesen 7 milliárd eurónyi nyugdíjat fizettek ki, amiből azonban csak 4 milliárd euró került azokhoz a nyugdíjasokhoz, akik gyereket neveltek, és ezzel hozzájárultak a nyugdíjrendszer fenntarthatóságához. „Ezt olyan diszkriminációnak tartom, amit a szülői bónusz bevezetésével szeretnénk orvosolni” – tette hozzá Krajniak.

A tárcavezető szerint, ha az általuk javasolt formában sikerül elfogadtatni a szülői bónuszt, akkor az egy gyermeket felnevelő nyugdíjasok közül 136 ezernek nő majd a nyugdíja. A kétgyermekesek közül 426 ezernek, a háromgyermekesek közül 181 ezernek, a négygyermekesek közül 46 ezernek, az öt és ennél több gyermeket felnevelők közül pedig 27 ezernek nőnek majd a bevételei. A jelenlegi nyugdíjasok között azok vannak többségben, akiknek két dolgozó gyermekük van. „Számukra ez azt jelentené, hogy ha például mindkét gyermeke bruttó 800 eurót keres, akkor 2023-tól havonta 40, évente pedig 480 eurós pluszpénzhez juthat a szülői bónusznak köszönhetően. Ha az említett gyermekek bruttó bére elérné például az 1200 eurót, az éves szülői bónusz 720 euró lehetne” – magyarázta Krajniak. A tárcavezető szerint a szülői bónusz bevezetése ráadásul nem rontana az állam gazdálkodásán sem.

Ellenzéki kritika

Az ellenzék ezzel szemben már nem olyan derűlátó a szülői bónusszal kapcsolatban. „A munkaügyi miniszter továbbra is titkolja, honnan biztosítaná be az ehhez szükséges forrásokat. A szülői bónusz bevezetése csak az első évben több mint félmilliárd eurós kiesést okozna az államkasszában. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a tárcavezető nyilatkozataiból arra következtethetünk, hogy a bónusz bevezetését a később nyugdíjba vonulók kárára szeretné megvalósítani, csökkentve a jövőbeni nyugdíjak értékét” – figyelmeztet Erik Tomáš, az ellenzéki Hlas alelnöke, aki szerint az intézkedés diszkriminálná a gyermektelen nyugdíjasokat, vagy azokat, akiknek a gyermekei például súlyos egészségkárosodás miatt nem dolgozhatnak. (mi, TASR)

Bevezető
Pozsony |

A munkaügyi tárca szerint az államnak elegendő forrása van arra, hogy a nyugdíjreform keretében 2023-tól bevezessék a szülői bónuszt. Mekkora összeggel nőhetnek a nyugdíjasok bevételei, ha valóra válnak a szaktárca elképzelései?

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment