Search by category:
Egyéb kategória

Síelni szabad, csobbanni még mindig tilos

Síelni szabad, csobbanni még mindig tilos
Kiss Bartalos Éva
2022. 01. 12., sze – 20:26

2022. január 13., csütörtök – 15:16
Friss ikon
Off

Törzs

A hét elején véget ért a kijárási korlátozás, ami számos szektorban enyhítést hozott az oltottaknak és azoknak, akik átestek a Covid-19 okozta betegségen. Ha viszont valaki úgy dönt, hogy napi néhány hossz úszással tenné egészségesebbé az életét, vagy szívesen kapcsolódna ki egy fürdő ülőmedencéjében, annak ehhez szállást is kell foglalnia. A napi látogatóknak ugyanis nem nyithatnak ki az egységek. A fürdőszövetség (SAAKP) rámutatott arra, hogy a korlátozások enyhítésekor megint megfeledkeztek a fürdőkről, uszodákról és akvaparkokról. Pedig a téli szezon épp olyan fontos az idegenforgalmi egységeknek, mint a nyári idény.

„Jelenleg csak a szálláshelyek részét képező wellness egységek tarthatnak nyitva a szállóvendégeknek. A mesterséges fürdők és akvaparkok rekreáció céljából jelenleg nincsenek nyitva a nyilvánosság előtt”

– erősítette meg lapunknak a közegészségügyi hivatal sajtóosztálya hozzátéve, hogy a gyerekeknek szóló foglalkozások, valamint a sportklubok edzései megtarthatók. A szövetség rámutatott, hogy a szomszédos országokban működhetnek a fürdők, itthon viszont azt sem tudni, hogy a tavaszi szünetre kinyithatnak-e. „A hegyvidéki wellnesshotelekben és szállodákban némi segítséget jelent az elhelyezkedés, távolabbi szálláshelyek azonban sokkal rosszabb helyzetben vannak. Az üdülőövezetekben január 10-e óta jelentősen, a rendelkezésre álló kapacitás mintegy 10 százalékára visszaesett a szállás iránt érdeklődés” – írta a SAAKP a közleményben, amelyben arra is figyelmeztetnek, hogy megszűnésre vannak ítélve azok a fürdők, amelyekhez nem szállodában vannak, de érvényes ez azokra a hotelekre, szálláshelyekre és éttermekre is, amelyek valamelyik, a régióban meghatározó idegenforgalmi célpontnak számító mesterséges fürdőhöz kapcsolódnak. A jelenlegi helyzetben ugyanis nem lenne rentábilis, hogy kinyissanak.

A szektor szereplői nyílt levélben hívták fel a figyelmet a kilátástalan helyzetre, amibe annak ellenére kerültek, hogy a fürdőkben a szigorú közegészségügyi követelmények mellett a járványügyi intézkedéseknek is megfeleltek. „A bezárással a bevételek 100 százalékát elveszi az állam, helyette több hónapos késéssel 10 százalékos kompenzációt kínál. Komoly, strukturális problémákkal küzd az idegenforgalom és a fürdőszektor, amelyek lassan visszafordíthatatlan és helyrehozhatatlan károkat okoznak” – figyelmeztet a fürdőszövetség. Azt kérik, hogy a fürdőkre is terjesszék ki a 10 százalékos kedvezményes adót, és legalább OP rendszerben valamennyi fürdő és akvapark kinyithasson tekintet nélkül arra, hogy van-e szállókapacitása. A jelenlegi helyzetben ugyanis félő, hogy a szlovákiai fürdők lemaradnak a szomszédos országokban fejlődő egységektől, és a törzsvendégek is elpártolnak tőlük. Továbbra sem tudni, hogy mikor kapnak majd kedvező híreket a fürdők üzemeltetői, és a vizes sportok szerelmesei. A közegészségügyi hivatal sajtóosztályától megtudtuk, hogy az új Covid-útmutató hoz majd változást a jelenlegi rendelkezésekben, ezért az egészségügyi minisztériumhoz irányítottak bennünket. A tárca a jáványügyi intézkedésekről szóló sajtótájékoztató után közölte, hogy OP+ rendszerbe sorolják majd a fürdőket január 19-től.

Az Eduard Heger kormányfőnek címzett nyílt levelet negyven, az ágazatban érintett vállalkozás írta alá. Nyílt kommunikációt követelnek a döntéshozóktól, találkozót kérnek, és kilátásba helyezték, hogy ha ez nem sikerül elérni, akkor a kormányhivatal előtt adhatnak hangot a követeléseiknek.

 

Bevezető
Dunaszerdahely |

Sportolni szabad, de a fürdők, uszodák, akvaparkok a január 10-i enyhítés után sem nyithattak ki. Továbbra is a karácsony után életbe lépett szabályok szerint működnek, csak szállóvendégeket fogadhatnak a vizes részlegeken. Ahol csak medencék vannak, ott már november 25-től nem járhatott vendég. Jövő héten azonban változás jöhet.

Település / hely
Dunaszerdahely

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Kiss Bartalos Éva

Read More

Post Comment