Search by category:
Egyéb kategória

Árstop: Friss magyar sertéscomb, csirkemell helyett fagyasztott import jön?

Árstop: Friss magyar sertéscomb, csirkemell helyett fagyasztott import jön?
Sudár Éva
2022. 01. 14., p – 12:25

2022. január 14., péntek – 12:25
Friss ikon
Off

Törzs

Raskó szerint az árstop tisztán választási kampányfogás, amit a magyar gazdák és élelmiszer-feldolgozók fognak finanszírozni saját költségükre. Rajtuk kívül még a magyar fogyasztók, vásárlók, családok járnak rosszul az intézkedéssel s egy érdekcsoport, a kiskereskedők számára közömbös, ezen belül a multiláncoknak még előnyös is lehet a lépés.

Közösségi oldalán úgy fogalmaz: a csirkehizlalók tényleg bajba kerülnek, mert csökkenteniük kell értékesítési áraikat (ha nem teszik, akkor a kiskereskedelem importból fog rendelni brazil fagyasztott csirkemellet).

A magyar tejtermelő gazdáknak is fájhat a fejük. Ha életbe lép a rendelet, a tejfeldolgozók előbb- utóbb csökkenteni fogják a nyerstej átvételi árát, a kereskedők meg majd megint a külpiacról fogják beszerezni a dobozos UHT tejet. Az agrártárca évekig dolgozott azon, hogy kiszorítsa az olcsó szlovák és lengyel tartós tejet a honi piacról.

Az étolaj-áremelési hullám tavaly ősszel lement, a mai árak alig pár százalékkal magasabbak a tavaly őszinél, ez az árszint egyelőre gond nélkül tartható, nem kerül sok pénzébe a hazai növényolaj-iparnak.

A cukor meg időközben egy kifejezetten olcsó termék lett az alapvető élelmiszerek körében. Évente már alig 15-16 kilogramm az egy főre eső fogyasztás, azaz egyhavi cukormennyiség megvásárlása egy négytagú családnak mindössze 1440 forint, így a megtakarítás havonta nem több, mint egy gombóc fagyi ára” – írta.

Bevezető

„A kormány az élelmiszer-árbefagyasztással elsősorban a magyar sertés és csirkehizlalókkal tol ki, másodsorban a honi baromfi- és a húsipar szereplőivel, harmadsorban a magyar polgárokkal, akik néhány hónap múlva friss magyar sertéscomb és csirkemell helyett importból származó fagyasztott termékekkel fognak szembesülni a pultoknál” – állítja Raskó György dunakiliti származású agrárközgazdász.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Cséfalvay Attila

Read More

Post Comment