Search by category:
Egyéb kategória

Az egészségügy törődik a kultúrával, de Milanová a helyén marad

Az egészségügy törődik a kultúrával, de Milanová a helyén marad
Czímer Gábor
2022. 01. 15., szo – 11:26

2022. január 15., szombat – 14:00
Friss ikon
Off

Törzs

A kulturális szféra képviselői egy petícióban többek közt azt követelték, hogy a kormány a járványügyi intézkedések meghozatalkor vegye figyelembe az ő érdekeiket is. A kulturális szféra és az egészségügyi tárca képviselői a rendszeres találkozókról végül csütörtökön a pozsonyi kormányhivatalban tartott tárgyaláson állapodtak meg. Az egyeztetés után Eduard Heger miniszterelnök (OĽaNO) kijelentette, a jövőben is keresni fogják a kultúra pénzügyi támogatásának lehetőségeit. Natália Milanová (OĽaNO) kulturális miniszter pedig a világjárvány negatív következményeivel összefüggésben további támogatásokat helyezett kilátásba. Pavol Smolka, a Szlovákiai Zenei Unió tagja pedig bízik benne, hogy a „bejárásuk” az egészségügyi miniszterhez biztosítani fogja a kultúra „nyitva tartását”, és azt, hogy az érintettek folytathassák a munkájukat. Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügyi miniszter elmondta, a frissen elfogadott intézkedések az aktuális járványhullám lecsengéséig maradnak érvényben. Folyamatosan mérlegelni fogják azonban az egyéb lehetőségeket, az esetleges módosításokat pedig jó előre megvitatják majd, hogy minden szegmens számára világos legyen, milyen szabályok várnak rá.

Teszteket és támogatást

A kulturális szférára vonatkozó enyhébb járványügyi intézkedésekről mi is beszámoltunk, illetve az Új Szó-stúdió péntek esti adásában is erről beszélgettünk Hégli Dusan koreográfus, rendezővel, az Ifjú Szivek Táncszínház művészeti igazgatójával, illetve Gál Tamással, a komáromi Jókai Színház igazgatójával. Gál elmondta, a komáromi színház már három hét múlva megnyithatja a kapuit. Hozzátette azonban, ha újabb hosszas lezárásokra kerül sor, akkor a következő évadot nem biztos, hogy meg tudják hirdetni. Hégli úgy nyilatkozott, az elmaradt előadásaiknak most zajlik az újraszervezése. Ő és Gál is üdvözölte, hogy a kulturális szféra képviselői közvetlenül fognak kommunikálni az egészségügyi minisztériummal a járványügyi intézkedésekről. Hégli szerint erre azért is szükség van, mert a kulturális tárca vezetője ebben a tekintetben elégtelenül teljesítette a feladatát. „Egy kormányülésen valakinek a kultúrában dolgozók érdekeit is védenie kell” – mondta, és hozzátette, ezügyben biztosan vannak hiányosságok. Arról is beszélt, nagyban segítené a társulatuk munkáját, ha ingyenes PCR-tesztelési lehetőséget kapnának. Gál szerin pedig arra is szükség volna, hogy a Kisebbségi Kulturális Alap által már megítélt támogatásokat minél hamarabb utalják számukra.

Kritika Milanovának

Ľubica Laššáková (Hlas) parlamenti képviselő, aki még smeres színekben volt kulturális miniszter, úgy véli, ha a szlovák kultúra levegőhöz akar jutni, legelőször Milanovának kell távoznia, akit az ellenzéki politikus inkompetensnek tart. „Erkölcsi és szakmai botlásai ellenére azonban még mindig élvezi a miniszterelnök bizalmát, ami nem sok jót ígér” – olvasható Laššáková állásfoglalásában. „Üdvözlöm, hogy végre felébredtek, és elkezdtek kommunikálni a kulturális közeggel, amelynek a képviselői ezután közvetlenül az egészségügyi minisztériummal kommunikálhatnak majd. Én azonban nem osztom a kulturális közeg képviselőinek optimizmusát, inkább realista vagyok, mert sokszor hallottam már, hogy a kormánynak mennyire fontos a kultúra, de a való élet mindig az ellenkezőjét mutatta” – zárta Laššáková.

Rigó Konrád, aki korábban a kulturális minisztérium Híd által jelölt államtitkára volt, jelenleg pedig a Szövetség elnökségi tagja már kedden úgy nyilatkozott, szerinte Milanovának le kellene mondania. Úgy látja, a miniszter kormánytagként súlytalan. „Ha emberileg még egy cseppnyi tisztelet maradt benne a művészekkel és a kultúrában dolgozókkal szemben, akkor ez kutya kötelessége és egyben utolsó esélye arra, hogy egy olyan üzenetet közvetítsen, hogy ebben az országban a kultúra még valamit jelenthet” – tette hozzá azzal, hogy szerinte a kormányfőnek formálisan is át kell vállalnia a felelősséget a kultúra irányításáért.

Heger bizalma

Milanová azonban továbbra is élvezi Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő bizalmát. Mindez azon információk tükrében is így van, melyek szerint Milanová együttműködött Peter Tóthtal, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) egykori tagjával, Marián Kočner segítőjével. Milanová blogját ugyanis 2012 és 2016 között vélhetően Tóth szerkesztette. A mostani kulturális miniszter állítólag akkor is kapcsolatban állt a Tóthtal, amikor elkezdett együttműködni az OĽaNO-val. Milanová azonban hangsúlyozta, arról nem tudott, hogy Tóthnak köze van az elítélt és a Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt Kočnerhez.

Bevezető
Pozsony |

A kulturális életnek a járványügyi lezárások utáni újraéledésével egyidőben a Natália Milanová kulturális tárcavezetővel szembeni kritika is megjelent. A kulturális szféra képviselői a jövőben közvetlenül az egészségügyi minisztériummal egyeztetnek majd az óvintézkedésekről. A szlovákiai magyar színházak pedig hamarosan kinyitják a kapuikat.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Czímer Gábor

Read More

Post Comment