Search by category:
Egyéb kategória

Szputnyekk

Szputnyekk
Hegedűs Norbert
2022. 01. 15., szo – 08:38

2022. január 15., szombat – 09:00
Friss ikon
Off

Törzs

Csaknem egy éve, február elején kezdtek oltani az orosz vakcinával Magyarországon. A Szputnyik a negyedik bevetett vakcinatípus volt a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca után, és Magyarország egymillió ember oltásához elegendő szérum beszerzésére szerződött. Az első ampullák 2020 decemberében meg is érkeztek, és a gyógyszerészeti hatóság rohamtempóban, januárban már engedélyezte is az orosz vakcinát.

Ezzel szemben az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) március 4-én jelentette be, hogy megkezdte a Szputnyik folyamatos felülvizsgálatát (rolling review), hangsúlyozva, hogy a szakvizsgálat addig folytatódik, „amíg elegendő bizonyíték nem áll rendelkezésre a hivatalos forgalomba hozatali engedély iránti kérelem benyújtásához”. Így folyamatosan nyomon követik azt is, hogy „a vakcina megfelel-e a hatékonyság, a biztonság és a minőség uniós szabványainak”. Nos, a vizsgálatok a mai napig tartanak. Zongorázni lehet a két eljárás közötti óriási különbséget.

A Szputnyikból közben Szputnyekk lett Nyugat-Európában, és az orosz vakcinával oltottaknak már nemcsak azzal kell szembesülniük, hogy erősen korlátozott a mozgásterük az öreg kontinensen, hanem azt is az orruk alá tolták, hogy az oltóanyag engedélyeztetésében lehettek furcsaságok Magyarországon. Történt ugyanis, hogy magyar hatóságok egyévnyi pereskedés után kénytelen-kelletlen kiadták a keleti vakcinák engedélyeztetési dokumentumait. A Transparency Internationalnak megküldött iratokból kiderült, hogy az oltóanyagok vizsgálatára kijelölt bizottságnak komoly aggályai voltak.

Ezzel nagyjából egy időben Falus András immunológus, aki tagja volt a keleti vakcinák tesztelésére felkért szakértői gárdának, azt találta mondani, hogy a „fentről” érkező nyomás miatt adták ki szupergyorsan az engedélyeket.

Falus szerint később, a vizsgálat után ugyan kiderült, hogy a Szputnyik működő vakcina, de ezt bemondásra nem lett volna szabad elhinni.

Hadházy Ákos országgyűlési képviselő szerint a kiperelt szakértői szövegből az látszik, hogy az orosz vakcina engedélyezése „egy hatalmas rulett volt magyarok százezreinek egészségével és életével”. A képviselő feljelentést is tett hivatali visszaélés és foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanújával.

Itt tartunk most. Azon túl, egy-egy orosz illetékes időnként azóta is kiáll a nyilvánosság elé, és bizonygatja, hogy minden a legnagyobb rendben, már csak ennyi meg annyi napot kell várni a Szputnyik uniós jóváhagyásáig, nagy csönd van. Mint ahogy általában a legnagyobb stikliket is csönd követi Magyarországon. Senki nem kezdett látványosan tiltakozni, senki nem kezdett magyarázkodni most sem a történtek miatt. Illetve egy valami mégiscsak történt. Szijjártó Péter külügyminiszter egy hete bejelentette, hogy nyolcvan adag Szputnyik Light-vakcina érkezett Magyarországra, amelyet a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei fognak megvizsgálni.

Nyugodtak lehetünk. Még pár óra, néhány másodperc, és biztosan meglesz a kimagaslóan jó értékeket mutató, alapos vizsgálati eredmény.

Bevezető

Az orosz vakcina magyarországi történetéből is lehetne rövidfilmet csinálni, csak simán Elszúrtuk címmel. Állami támogatás persze biztosan nem érkezne rá, a sok százezer, EU-s Covid-igazolvány nélkül maradt beoltottnak pedig nem lenne kedve nevetni ezen a színjátékon.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nyerges Csaba

Read More

Post Comment