Search by category:
Egyéb kategória

A Za ľudí diszkriminatívnak tartja Gyimesi György javaslatát

A Za ľudí diszkriminatívnak tartja Gyimesi György javaslatát
Mészáros Richárd
2022. 01. 22., szo – 18:22

2022. január 22., szombat – 18:47
Friss ikon
Off

Törzs

„Mi alapján dől majd el, hogy egy párt nemzetiséget képvisel-e vagy sem? A Za ľudí tagjai között is vannak a nemzeti kisebbséghez tartozók, legyen szó magyarokról vagy ruszinokról, és nagyra értékeljük, hogy a köz- és a politikai életbe is bekapcsolódnak” – írta állásfoglalásában a Za ľudí, amely képviselői diszkriminatívnak tartják, hogy a parlamentbe jutás küszöbét csak a nemzetiségi pártok számára csökkentsék.

Ondrej Šprlák, az SaS képviselője elmondta, a koalíción belül eddig még nem esett szó a határozatképesség csökkentéséről. „Az álláspontunk azután ismertetjük, hogy egy ilyen javaslat felmerül” – mondta.

Gyimesi György csütörtökön, a népszámlálás eredményeinek közzététele után arról is beszélt, hogy a koalíción belül vita folyik a választási körzetek számának növeléséről. Az OĽaNO képviselője 12 körzet létrehozását javasolja, ez pedig lehetővé tenné, hogy az egyes régiókban nagy számban élő nemzetiségek könnyebben szerezzenek parlamenti képviseletet. Az SaS határozottan elutasítja a felvetést, és hibának tartja azt, ugyanakkor kész tárgyalni a preferenciális szavazatok súlyának változásáról, valamint a választási rendszer kiigazításáról.

Bevezető
Pozsony |

A Za ľudí szerint megvalósíthatatlan Gyimesi György (OĽaNO) azon javaslata, amely a nemzetiségeket képviselő pártok számára három százalékra csökkentené a parlamentbe jutás küszöbét. 

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment