Search by category:
Egyéb kategória

„Háború fenyeget” – véli Šeliga, aki továbbra is támogatja az Egyesült Államokkal kötendő megállapodást

„Háború fenyeget” – véli Šeliga, aki továbbra is támogatja az Egyesült Államokkal kötendő megállapodást
Mészáros Richárd
2022. 01. 22., szo – 15:18

2022. január 22., szombat – 15:35
Friss ikon
Off

Törzs

Šeliga elmondása szerint a Za ľudí támogatja a védelmi szerződés aláírását, és remélik, hogy a parlament is jóváhagyja azt. „Ha jók az információim, a Sme rodina még tárgyalni fog a miniszterekkel, hogy tisztázzák a felmerülő kérdéseket” – mondta. Úgy véli, a megállapodás növeli az ország biztonságát.

Šeliga az ukrajnai konfliktusra is figyelmeztetett. „Háború fenyeget, Oroszország lépéseket tesz Ukrajna destabilizálására. Ha háborús konfliktus alakul ki, Szlovákia minden állampolgárának számára világos lesz, hogy helyes, ha Szlovákiának erős szövetségesei vannak, hogy NATO-tag, és hogy rendelkezik egy ilyen megállapodással” – mondta.

A Smer a megállapodást indokolatlannak és előnytelennek tartja. „A NATO tagjai vagyunk, ez pedig védelmet és biztonságot nyújt konfliktus esetén” – jelentette ki Richard Takáč, a Smer képviselője. Az ellenzéki képviselő szerint az egyezség aláássa az ország szuverenitását, és Szlovákia érdekeivel szembe megy. Úgy véli, ezt a megállapodást össze sem lehet hasonlítani azzal, amelyet a korábbi választási időszakban készítettek elő. Hozzátette, az értelmezési záradéknak nincs jogalapja.

Šeliga erre válaszol elmondta, bár a záradékot ő is feleslegesnek tartja, megérti az államfő lépését, amelynek célja, hogy mindenkit biztosítson a szerződés értelmezéséről. A tartalmát tekintve nem találja alkotmányellenesnek.

Bevezető

Az Egyesült Államokkal kötendő védelmi szerződésről már tárgyaltak a parlamenti pártok Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi és Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszterrel. A Sme rodinának még vannak kérdései – jelentette ki Juraj Šeliga (Za ľudí) az RTVS Sobotné dialógy című műsorában. 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment