Search by category:
Egyéb kategória

Felszabadultan utazhatunk

Felszabadultan utazhatunk
szabolaci
2022. 01. 29., szo – 08:09

2022. január 29., szombat – 19:00
Friss ikon
Off

Törzs

Vasárnap volt pontosan két éve, hogy a 11 milliós kínai Vuhan városát hermetikusan lezárták, mivel felbukkant a tüdőgyulladást okozó, korábban még nem ismert kórokozó, a koronavírus. Akkor még sokan azt gondoltuk, hogy ez „csak” egy kis hír, igazán csupán Kínát, maximum Ázsiát érinti, bennünket nem. Emlékszem, éppen ázsiai körúton voltunk egy kisebb baráti társasággal, egy héttel a vuhani lezárást követően indultunk. A repülőúton néhányan már maszkban voltak – ami addig számunkra teljesen idegen volt, legfeljebb orvosokon és ázsiai utazások során találkoztunk vele –, ám a helyszínen már lekerült, szinte el is felejtettük, hogy ilyen veszély van. A helyszínen csak annyi volt érezhető, hogy kevesebb a kínai turista, mint korábban… Mi még simán hazajutottunk, ám pár nappal később már szinte csak nagy szerencsével – és jókora extra kiadással – lehetett felférni a még közlekedő gépek egyikére. Ez nemcsak Ázsiára, de a világ minden részére igaz volt. És aztán jött a hermetikus határzár, a karantén, megtiltották az utazásokat, gyakorlatilag megszűnt az egyik legszínesebb, legszebb iparág, a turizmus.

A többit már tudjuk…

Közben volt egy kis fellélegzés 2020 nyarán, hogy ősszel, télen még rosszabb legyen a helyzet… Egy évvel ezelőtt, januárban csak álmodoztunk arról, hogy újra szabadon átléphetjük a határokat, hogy ismét repülőre ülhetünk, hogy visszakapjuk az utazás szabadságát. Ami akkor álom volt, ma már valóság – igaz, a legtöbb helyen egyelőre csak az oltottak számára.

Bár a legújabb, omikron-variáns minden eddiginél gyorsabban fertőz, mégis egyre több szakember véli úgy, ez jelentheti a járvány végét, a mostani utolsó hullám után már nem lesz szükség a korábban elképzelhetetlennek hitt korlátozásokra, karanténokra. Ősszel pedig pandémia helyett elérhetjük az endémiát, egyszerűbben mondva megtanulunk élni a koronavírussal, egy-egy hullám már nem okoz olyan gondot, hogy amiatt lezárásokat, karantént kelljen bevezetni.

Ma még számos országban vannak korlátozások, sok helyre csak negatív teszttel engedik be a turistákat, ám biztosak lehetünk benne, hogy ezek többsége a nyárra eltűnik, és újra visszatérhetnek a régi szép idők, annyi különbséggel, hogy most az útlevél és az előzetes vízum mellé még a vakcinaigazolványt is fel kell mutatni (úgy tűnik, az utazás szabadságát még egy ideig csak az oltottak kapják vissza). Ismét megtelnek a repülőterek, a szállodák, az éttermek, szórakozóhelyek, fürdők, élettel teli lesznek az utcák, a tengerpartok, a városok. Tavaly már utazhattunk, de korlátok között. Idén azonban visszatérhet a rég vágyott állapot, amikor felszabadultan, korlátozások nélkül indulhatunk felfedezni a világ valamelyik országát, régióját. Poroljuk le a bakancslistát, és ünnepeljük utazással a visszakapott szabadságot. Jó utat!

Bevezető

Emlékeznek még? Nem is olyan régen csak gondoltunk egyet, repülőre ültünk, és elindultunk felfedezni a világot. Szinte bármelyik országba mehettünk, elég volt az útlevél, néhány helyre az előzetes vízum, de egyéb akadálya nem volt az utazásoknak…
 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Szabó Laci

Read More

Post Comment