Search by category:
Egyéb kategória

Százezer eurós kártérítés Érsekújvár önkormányzatának

Százezer eurós kártérítés Érsekújvár önkormányzatának
Száz Ildikó
2022. 01. 31., h – 17:57

2022. február 1., kedd – 11:30
Friss ikon
Off

Törzs

A járásbíróság 2019 májusában vádlott társával – Gejza Pischinger egykori polgármesterrel együtt – bűnösnek találta (Ágh Pétert) különösen súlyos, idegen vagyon kezelésében elkövetett hűtlen kezelés bűntettében. A fellebbviteli eljárásban 2020-ban a kerületi bíróság három év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte három év próbaidővel, négy évre eltiltotta a közigazgatásban végzett tevékenységtől, valamint a vádlott társával, Gejza Pischinger egykori polgármesterrel együtt százezer euró kártérítést kötelesek kifizetni a városnak” – olvasható az önkormányzati honlapon. A Legfelsőbb Bíróság 2021. december 9-én határozott az egykori hivatalvezető kérelmének elutasításáról. Az esettel még 2020 februárjában foglalkoztunk, amikor kiderült, nem sértett törvényt a város korábbi vezetése, amikor távozása előtt jutalmakat fizetett ki a városháza alkalmazottainak. Ami törvénybe ütköző volt, hogy erre nem volt megfelelő kerete a város vezetésének, és emiatt a költségvetés tőke jellegű kiadásaira szánt pénzből utalták át a szükséges összeg nagy részét. Végül különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt indult eljárás Gejza Pischinger és Ágh Péter ellen. Lenka Kiradžiev, az Érsekújvári Járásbíróság szóvivőjének akkori tájékoztatása szerint, a járásbíróság megállapította a vádlottak bűnösségét különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetkezetben elkövetett hűtlen kezelés ügyében. A megállapított kárösszeg mintegy 183 ezer euróra rúgott. A járásbíróság elsőfokú döntése nem lett jogerős, mert mindkét fél azonnal fellebbezett.

A városházi ügy már 2014 óta húzódott, végül 2021 februárjában a kerületi bíróság három év feltételes szabadságvesztésre enyhítette a korábbi elsőfokú döntést mindkét érintett esetében, probációs felügyelettel. Együttesen 100 ezer eurót kellett visszafizetniük a városkasszába, ám a volt hivatalvezető fellebbezett ez ügyben. Sem a volt polgármester, sem a hivatalvezető nem végezhet a következő négy évben olyan köztisztviselői munkát, amely költségvetési gazdálkodással kapcsolatos. Gejza Pischinger három választási cikluson át foglalt helyet a város élén, Klein Ottokár jelenlegi polgármester 2014-ben váltotta fel a poszton. A rendkívüli prémium a város költségvetésében nem volt betervezve, keret sem volt rá, így az önkormányzat 37 ezer eurós veszteséggel zárta az évet. Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere már az első bírósági döntéskor hangsúlyozta, komoly anyagi veszteség érte Érsekújvár önkormányzatát és szeretné, ha mihamarabb visszakapnák a pénzt. Kifizethetnének belőle néhány korábbi tartozást, vagy a lakosok megelégedésére további fejlesztéseket fontolgatnának. Az elsőfokú döntést követően Gejza Pischinger azt nyilatkozta lapunknak, hogy a polgármesteri időszakának tizenkét évében minden idők legnagyobb transzformációján ment át az önkormányzat. Az átruházott hatásköröket biztosítani kellett, építészeti és iskolaügyi hivatalt alapítottak, eközben bevezették az eurót és az önkormányzat benyújtotta az első pályázatokat.

„Amikor lejárt az utolsó választási időszakom, úgy döntöttem, megjutalmazom a kollégákat, akik oroszlánrészt vállaltak a közös munkában” – mondta Gejza Pischinger. Ágh Pétertől akkor megtudtuk, a bíróság első, illetve másodfokon is felmentette a jutalmat átvett volt alkalmazottakat azzal az indoklással, hogy jóhiszeműen vették át a pénzt.

Az önkormányzati üléseken több alkalommal szó volt a bírósági döntésekről. A képviselők kérték a város vezetését, folyamatosan tájékoztassa őket az ügy fejleményeiről.

Bevezető
Érsekújvár |

A Legfelsőbb Bíróság határozatát, miszerint elutasította Ágh Péter egykori érsekújvári hivatalvezető felülvizsgálati kérelmét, a napokban vették át a városházán. A pert a város új vezetése indította az elődje, valamint a volt hivatalvezető ellen, akik távozásuk előtt több mint 150 ezer euró jutalmat osztottak szét a városháza alkalmazottai között.

Település / hely
Érsekújvár

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Száz Ildikó

Read More

Post Comment