Search by category:
Egyéb kategória

Vigyázat: csúszás- és törésveszély

Vigyázat: csúszás- és törésveszély
Hegedűs Norbert
2022. 01. 31., h – 14:37

2022. január 31., hétfő – 18:26
Friss ikon
Off

Törzs

A mentőszolgálat minden évben – főleg télen – több ízben segít téli baleset során. A csúszásnak gyakran alsó és felső végtagtörés, ficam és fejsérülés a következménye. „Ha idősebb vagy krónikus beteg emberről van szó, az egyszerű esésnek is fatális következményei lehetnek” – mondja Lucia Mesárošová, a pozsonyi Egészségügyi Mentőszolgálat (ZZS) osztályvezetője. Eséskor főleg a fejet kell védeni. Igyekezni kell, hogy a fenekünkre vagy a hátunkra essünk, és kezünkkel tompítsuk az esést. „A fejsérülés sokkal veszélyesebb,mit például a kéztörés, mert a következmények sokkal súlyosabbak” – mondja Lucia Mesárosová.
Tompítja az ütést a vastag kabát, a fejfedő vagy a kesztyű is. A megfelelő, főleg a réteges öltözködés megvéd az erős fagytól és a fagyástól. Leggyakrabban az ujjak, az orr és az arc szenved a hidegtől. A fagykárt szenvedett helyet arról ismerjük meg, hogy viaszszínűvé, később érzéketlenné válik, majd fájdalom is jelentkezhet. „Ilyen esetben fokozatosan kell az érintett testrészt felmelegíteni, semmiképpen sem szabad hóval dörzsölni az érintett területet, mert a bőrsérülés veszélye fenyeget. A beteg saját maga is felmelegítheti a kezét például úgy, hogy a kézujjait a hónaljába rakja. Segít a meleg és a langyos borogatás is, de a forró víz nem ajánlott. Ha a bőrön hólyagok jelennek meg, keressük fel az orvost” – mondja a ZZS szakembere.

Gyalogosan

Gyalogosan a legnagyobb veszélyt a megcsúszásból eredő elesés jelenti. Gondoskodjunk a megfelelően tapadó lábbeliről, inkább lassabban, de biztonságosan haladjunk. Különösen veszélyeztetettek az idősebb emberek, akik lelassult reflexeik miatt lassabban reagálnak, így kön?nyebben el is esnek. Esés következtében enyhébb esetben csak zúzódást szenvedünk, de kialakulhatnak törések is. Általában kön?nyebb sérülés a kar- és lábtörés, súlyosnak kezelendő a medencét ért trauma. Fordítsunk figyelmet azon sérültre, aki a fejét is beütötte. Kerüljük el az agyrázkódás és a koponyasérülés lehetőségét! (w)

Bevezető

Télen bármikor elfordulhat, hogy a hőmérő higanyszála nulla fok alá süllyed. Ilyenkor gyakoribban a balesetek, az ember gyakran elcsúszik a jégen. Hogyan kerülhetjük el a balesetet?

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Kovács Ilona

Read More

Post Comment