Search by category:
Egyéb kategória

Ki tekinthető túlsúlyosnak?

Ki tekinthető túlsúlyosnak?
Hegedűs Norbert
2022. 01. 31., h – 14:39

2022. február 7., hétfő – 07:00
Friss ikon
Off

Törzs

A BMI kiszámításának képlete: testsúly (kilogrammban) ÷ testmagasság (méterben)2 Pl. ha valaki 170 cm és 60 kg, akkor BMI-je 60 ÷ 1,7 2 = 60 ÷ (1,7 × 1,7) = 20,7 kg/m2 Felnőtteknél ha a BMI ? 30 kg/ m2, elhízottságról,, ha a BMI 25– 29,9 kg/m2, akkor túlsúlyról beszélünk. A BMI azonban nem ad információt a zsírtartalomról és a zsír elosztódásáról a szervezetben. Főleg az úgynevezett android típusú (központi, abdominális, viscerális, alma típus) kövérség a veszélyes. Ilyenkor a zsír a has tájékán koncentrálódik. A hasi zsír fontos szerepet játszik a kövérséggel összefüggő betegségek kialakulásában. A Nemzetközi Diabetológiai Szövetség kritériumai szerint hasi kövérségről akkor beszélünk, ha férfiaknál a derékbőség 94 cm, a nem terhes nőknél pedig 80 cm. Azt, hogy a szervezet mennyi zsírt tartalmaz, a derékbőség és a testmagasság aránya fejezi ki (< 0,5 normális, 0,5–0,6 fokozott veszély, > 0,6 nagy veszély).

Népszerű és gyakran használt, ugyanakkor a test zsírt tartalmazó és nem tartalmazó részeinek megbízható mérési módszere a bioelektromos impedancia analízis (BIA), ami a test zsírtartalmának meghatározását jelenti elektromos mérés segítéségével.

Egy mérőműszer gyenge elektromos áramot küld a talpaktól a kezekig. Az elektromos ellenállást (impedancia) értékeli ki, mely megmutatja a testben a megengedett vízmennyiséget. A zsír kitűnő raktározó anyag, de a vizet nem tudja raktározni. A magas zsírarány tehát megváltoztatja az összellenállást. Az egészség szempontjából a test zsírtartalmának értéke fontosabbnak tűnik, mint a testsúly.

Az analizátor összekapcsolása a számítógéppel és a specializált szoftverrel nemcsak a test összetételének pontos elemzését teszi lehetővé, hanem nagyon jó motivációs eszközként is szolgál fogyókúra idején.

Dr. Ľubomíra Fábryová

Bevezető

A túlsúlyt és az elhízottság mértékét leggyakrabban a BMI (Body Mass Index, testtömegindex) szerint határozzuk meg. A BMI az az érték, ami egy ember testmagasságának és testsúlyának hányadosából információt ad az illető egészségi állapotáról.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment