Search by category:
Egyéb kategória

Ficóék adnák az NKÚ vezetőjét, de Kollár szerint ezt elfelejthetik

Ficóék adnák az NKÚ vezetőjét, de Kollár szerint ezt elfelejthetik
Czímer Gábor
2022. 02. 02., sze – 18:15

2022. február 2., szerda – 21:00
Friss ikon
Off

Törzs

A Smer vezetője levélben kérte a házelnök véleményét azzal kapcsolatban, tartja-e magát ahhoz a szokásjoghoz, hogy a parlamenti ellenzék jelölhesse az NKÚ új vezetőjét. Fico szerint ez a tisztség az ellenzéket illeti meg. A törvényhozásban pedig pont a Smer rendelkezik a legnagyobb ellenzéki frakcióval. Ficóval egyébként egyetért Peter Pellegrini, a Hlas párt vezetője is. Ő és párttársai azonban nem alakíthattak frakciót a parlamentben, mert a Hlas csak a 2020-as választás után vált ki a Smerből.Kollár azonban azzal válaszolt Ficónak, hogy az említett elvet a múltban pont a Smer sértette meg. Arra emlékeztetett, hogy a Smer kormányzása idején 2015-ben Karol Mitríket választották az NKÚ élére, akit ugyan egy ellenzéki képviselő, Pavol Frešo jelölt, de a házelnök szerint Mitrík pont a Smernek köszönhette, hogy a tisztségbe választották. Az akkori ellenzék többsége ugyanis Maroš Žilinkát jelölte az NKÚ élére. „Biztosíthatom önt, hogy ehhez a szokásjoghoz pont úgy fogok hozzáállni, mint annak idején önök, amikor a Smer egyedül kormányzott és 2015-ben az NKÚ élére a saját jelöltét, Mitrík urat választotta meg. Ezzel egy olyan hagyományt teremtettek, amelyet kész vagyok követni” – jelentette ki Kollár.

Fico szerint a házelnök a válaszával semmibe veszi az egész ügyet. „A koalíció nem akar nekünk semmit adni és a saját jelöltjét akarja majd a tisztségbe ültetni” – mondta a Smer elnöke. Hozzátette, pártjának van néhány jelöltje az NKÚ élére, de meg szeretnék várni, mi a többi koalíciós párt álláspontja a kérdésben, hogy lássák, van-e értelme egyáltalán jelöltet állítaniuk.

Az OĽaNO frakciója meg is szólalt a kérdésben, úgy nyilatkoztak, hogy szerintük az NKÚ vezetőjének a megválasztása a szakemberek versengéséről, nem pedig a politikai jelöltek tisztségbe helyezéséről kell szóljon. A választás során ők a jelöltek szakmai hozzáértése és erkölcsi hitele alapján fognak dönteni. „Nem Robert Fico kívánságai alapján fogunk dönteni” – jelentette ki az ügyben Peter Dojčan, az OĽaNO sajtócsapatának tagja. Az SaS pedig azt javasolja, tartsanak nyilvános meghallgatást és az alapján válasszák ki a legjobb jelöltet. Mindezt függetlenül attól, hogy az illetőt melyik párt jelölte a tisztségre.

Február 17-éig lehet javaslatokat tenni az NKÚ új vezetőjére, a megválasztásáról való szavazás pedig a parlament márciusi ülésére várható. Az eredeti tervek szerint már a februári ülésen meg szerették volna választani az intézmény új vezetőjét.

(TASR)

Bevezető
Pozsony |

Hamarosan a parlament elé került az Állami Számvevőszék (NKÚ) új vezetőjének kinevezése. Robert Fico azt szeretné, ha pártja,a Smer jelölhetné az intézmény elnökét. Boris Kollár (Sme rodina) parlamenti házelnök szerint azonban erről szó sem lehet.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Czímer Gábor

Read More

Post Comment