Search by category:
Egyéb kategória

Kivéreztetés – vérontás nélkül

Kivéreztetés – vérontás nélkül
Holop Zsolt
2022. 02. 03., cs – 19:41

2022. február 4., péntek – 08:00
Friss ikon
Off

Törzs

De önmagában a fenyegető orosz jelenlétnek is katasztrofális következményei vannak. Az ukrajnai befektetők nyilván eddig se örültek, hogy katonai konfliktus robbanhat ki. Ez például azzal járhat, hogy az ukrán állam kénytelen szükségállapotot hirdetni és lefoglalja a készleteiket, helységeiket. Meg persze egy orosz támadás miatt összeomlik az ipar, vagy egy-egy ágazat. Nem ez a megfelelő befektetői hangulat garanciája. Mindemellett a biztosítási piac is verejtékezik, mert hogyan lehet bármit biztosítani háborús veszély árnyékában? Érdemes-e? Erre a világon már alig pár cég vállalkozik a Foreign Policy által idézett elemzés szerint.

Nem szólva arról, hogy a Fekete-tengeren zajló katonai aktivitás szintén visszavetheti az ukrán kikötők kereskedelmét, főleg ha GPS-ek zavarását nagyobb mértékben beindítják, erre már volt példa korábban is. Ne felejtsük el, hogy itt már brit és orosz hadihajók kergetőztek, és ukrán hajót is megállítottak az orosz járőrök.

Az a kétmillió ukrán, aki eddig Lengyelországba menekült, alighanem most kezd el tartósan berendezkedni, mert nincs kilátás a hazatérésre az orosz fenyegetés árnyékában. Hacsak nem úgy térnek haza, hogy a sereghez csatlakoznak. További milliók tűnhetnek el az ukrajnai munkaképes korosztályból a következő években, akkor is, ha most nem tör ki háború.

Az ukrán társadalom és gazdaság kivéreztethető csak azzal, ha folyamatosan bevethető haditechnika tornyosul az ország határain. Jól tudja ezt Moszkva, és Kijev ezzel szemben teljesen tehetetlen. NATO-garanciákat nem fog kapni, sőt. A világgazdasági versenyben az ilyen területekről kisebb bizonytalanság miatt is hamar kivonulnak, hiszen van elegendő más helyszín a befektetéseknek.

Egy dolog európai és orosz szempontból még izgalmas – természetesen a tranzitvezetékek mellett –, ez pedig a gabonamezők jövője. Itt terül el a világ egyik meghatározó gabonavidéke, és a mezőgazdasági szektor visszaesése, egy háború, az amúgy is érezhető klímaváltozás hatással lesz a termésátlagra. Ennek pedig akár globális következményei lehetnek a gabonaárakra. Moszkva talán már ezt is beszámította – még tavaly ősszel gabonaexport-tilalmat rendelt el.

Oroszország rendkívül ügyesen használja fel a katonai fenyegetést politikai céljai érvényesítésére – anélkül, hogy vérontásba kezdene.

Bevezető

Sokat finomult az elmúlt 48 órában az amerikai retorika az ukrán–orosz háborús helyzettel kapcsolatban. Közölték például, hogy a kijevi partner iránti tiszteletből nem fogják azt ismételgetni, hogy azonnal bekövetkezhet az orosz katonai invázió. Másfelől az is elhangzott, hogy akár még hónapokig sorakozhatnak az orosz katonák a határnál, állandó fenyegetést jelentve, anélkül, hogy agresszió történne.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Feledy Botond

Read More

Post Comment