Search by category:
Egyéb kategória

Európa lazít

Európa lazít
Hegedűs Norbert
2022. 02. 05., szo – 09:50

2022. február 5., szombat – 12:00
Friss ikon
Off

Törzs

A karantén is egyre kevesebb embert fenyeget, sőt, a háromszor oltottak el tudják kerülni, és bár az omikron sokkal gyorsabban terjed, mint a korábbi mutánsok, az egészségügyi rendszert egyelőre kevésbé terheli a mostani hullám.

Közben a világ számos országában továbbra is szigorú szabályok érvényesek, van, ahol még most is szinte hermetikusan lezárva tartják a határokat. És van ország, amely az enyhítés alatt azt érti, hogy most már hazatérhetnek a külföldön rekedt polgárai. Akik pedig már nyitottak, azok között is van, ahol továbbra is 14 napos karanténba dugják a fertőzötteket, a szoros kontaktusokat – holott az omikronnál is tudható, hogy ha valaki megfertőződött, akkor azt a PCR-teszt legkésőbb a harmadik napon kimutatja, felesleges hát két hétig izolálni az embereket. Vagyis ez az intézkedés még a csaknem két évvel ezelőtti ismereteken alapszik… Így hiába hirdetik, hogy megnyitott az ország, turista oda csak mutatóba fog érkezni, hiszen nincs az a bakancslistás ország, ahol bárki azzal szeretné kezdeni a felfedezést, hogy három-öt napot vár a hotelszobában.

Európa most példát mutat a világ országainak azzal, hogy valóban szinte hetente változnak – és most már enyhülnek a szabályok. Hiszen a legfrissebb adatok, információk alapján alakítják a rendszert, nem küldik feleslegesen karanténba azt, akit nem kell, egyre kevésbé vegzálják az embereket. Persze, ennek az is az oka, hogy ha ragaszkodnának a korábbi szabályokhoz, csakis a járványvédelmi szempontokat figyelnék, akkor teljesen leállna a gazdaság, megszűnne a szállítás, üresek lennének a boltok polcai – egyszóval összeomlana az ország, hiszen ilyen vagy olyan ok miatt – fertőzött, szoros kontaktszemély – szinte a lakosság negyedét, akár felét is karanténba kellene zárni.

De nemcsak a naprakész járványügyi intézkedések terén jár elöl az unió, hanem az utazási szabadság visszaadásában is. Az első lépés az uniós utazási útlevél, a Covid-pass volt, amely – bár voltak időszakos korlátozások, de csak a szükséges mértékben – tavaly nyáron visszaadta az egyik legalapvetőbb uniós jogot, a szabad mozgást.

Az omikron hullám levonulása után ezt kellene másolnia a többi országnak is, a túlzott szigor helyett. Ne kelljen zöld, piros és még pirosabb országok között keresgélni, ne kelljen megannyi dokumentumot, igazolást felmutatni az indulás előtt, és ne veszélyforrásként fogadják a beutazókat. Talán már csak pár hét, de legkésőbb a nyári szezon kezdetéig elérhetjük, hogy újra visszakapjuk a járvány előtti szabadságot. Európa elkezdte, most a világ többi országán a sor, hogy lemásolja a pozitív példát…

Bevezető

Dánia gyakorlatilag már eltörölte az összes járvánnyal kapcsolatos intézkedést, Nagy-Britannia is hasonlóan járt el, Olaszországban, Ausztriában és számos más európai országban is enyhítenek, Szlovákia is lassan erre az útra lép. Ha így haladunk, akkor – némi optimizmussal – az öreg kontinens országaiban akár heteken belül eltűnhetnek a korlátozások. 

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Szabó Laci

Read More

Post Comment