Search by category:
Egyéb kategória

Lengvarský megakadályozná a mentőkkel kapcsolatos visszaéléseket: Fizetni fogunk érte?

Lengvarský megakadályozná a mentőkkel kapcsolatos visszaéléseket: Fizetni fogunk érte?
Balaskó Réka
2022. 02. 05., szo – 10:22

2022. február 5., szombat – 11:30
Friss ikon
Off

Törzs

„Az Egészségügyi Minisztérium jelenleg dolgozik a sürgősségi ellátás fogalmának és a betegek jogosultságának tervezetén, hogy megelőzze a mentőkkel való visszaéléseket. Az egészségügyi minisztérium munkacsoportot hozott létre a kérdéssel kapcsolatban, amelyben a sürgősségi osztályon vagy a sürgősségi szolgálat központjában dolgozók képviselői is részt vesznek” – erősítette meg Zuzana Eliášová, a minisztérium szóvivője.

A megoldás az lehetne, hogy a mentők hívását meg kell fizetni. Az egészségügyi minisztérium azonban azt állítja, hogy nem ezen az úton akar elindulni. „A jogszabály változtatásának célja semmiképpen sem az, hogy a betegeket terheljük az egészségügyi ellátásért, éppen ellenkezőleg. Célja a rendszer megtisztítása és az egészségügyi ellátás hatékonyabbá tétele a betegek érdekében. Minden részletre vonatkozóan még folynak a tárgyalások, elemzések és előkészületek. Ezután átfogóan tájékoztatunk” – mondta Eliášová.

A visszaélések annak ellenére fordulnak elő, hogy az operátorok nem küldenek automatikusan mentősöket minden hívóhoz, hanem megpróbálják kideríteni, hogy valóban akut-e az eset. „Sajnos a hívók gyakran eltúlozzák az egészségügyi problémáikat annak érdekében, hogy a mentősök kijöjjenek. A személyzet csak a helyszínen tudja meg, hogy a betegnek nincs komoly egészségügyi problémája, ahogyan azt a 155-ös vonal hívásakor állította” – mondta Országos Mentőszolgálat Operatív Központjának (OS ZZS) szóvivője, Alena Krčová. A 155-ös segélyvonallal való visszaélésért nem jár büntetés, de a 112-es hívószámnál akár 1659 eurós bírság is kiszabható.

Mikor indokolt mentőt hívni? Válaszok a galériában!

Lengvarský megakadályozná a mentőkkel kapcsolatos visszaéléseket: Fizetni fogunk érte?
2022. 02. 05., szo – 10:32
Balaskó Réka
Gallery images

Leírás

Fotók: tasr, pluska

(PLUSKA)

Bevezető

Az emberek gyakran fájó térdük, gyomorrontás, vagy a gyógyszerek felírása és házhoz szállítása miatt hívják a mentőket. Minden 10 mentőhívásból 6 szükségtelen, és a személyzet így hiányozhat azokról a helyekről, ahol valóban életek forognak kockán. Az egészségügyi minisztérium véget akar vetni ezeknek a visszaéléseknek. De vajon a becsületesek fizetik meg az árát?

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment