Search by category:
Egyéb kategória

Hány túlsúlyos felnőtt és serdülő van Szlovákiában?

Hány túlsúlyos felnőtt és serdülő van Szlovákiában?
Mészáros Richárd
2022. 02. 07., h – 20:23

2022. február 12., szombat – 19:00
Friss ikon
Off

Törzs

A túlsúlyosak csoportjába (BMI ≥ 25 kg/ m2) a szlovákiai felnőtt népesség hozzávetőleg kétharmada tartozik. Tíz 18–64 éves férfi közül hét, a hasonló korú 10 nő közül hat túlsúlyos vagy elhízott. Négy férfi és nő közül egy elhízott (BMI ≥ 30 kg/m2), az elhízottság 3. fokozata (BMI ≥ 40 kg/ m2) a felnőtt szlovákiai népesség több mint 1 százalékára jellemző, túlsúlyban vannak a nők.

A gyermekekre vonatkozó adatok az Egészségügyi Világszervezet (WHO) COSI (Childhood Obesity Surveillance Initiative) projektjéből származnak. A nyolcéves fiúk között a nemzeti kritériumok szerint 9,9–8,8, a 8 éves lányok között pedig 7,5/9,5 százalék volt az arány, ami megfelel az európai országok átlagának. A hasi, vagyis abdominális elhízottság a túlsúlyos/elhízott gyerekek 76,9 százalékánál volt megfigyelhető.

A szlovákiai gyermekgyógyászok adatai szerint az elhízott gyerekek 32,5 százaléka metabolikus szindrómában is szenvedett. A HBSC (Health Behaviour in School-aged Children) WHO-projektjének köszönhetően tudjuk azt is, hogy mi a helyzet a szlovákiai serdülők körében. 2010 és 2018 között jelentősen csökkent azoknak az iskoláskorú gyerekeknek a száma, akik túlsúllyal vagy kövérséggel küszködnek (11 és 13 éves fiúk, 11 éves lányok). Ezzel szemben a 15 éves lányok között megnőtt a túlsúlyosak vagy elhízottak száma.

Abdominális elhízás: Hasi elhízás, ami a hasi területen lévő felesleges zsír jelenlétére utal. Azoknál, akik „alma alakúak”, általában túlzott zsír van a gyomor és a has környékén. A hasi elhízást gyakran „hasi zsírnak” vagy központi elhízásnak, központi adipositásnak nevezik. Számos egészségügyi problémát vet fel, beleértve a 2-es típusú cukorbetegséget, a magas vérnyomást és a szívbetegségeket.

A metabolikus (anyagcserével kapcsolatos) szindróma (tünetegyüttes) több, egymással összefüggő anyagcserezavar egyidejű fennállását jelenti. Valószínűleg az inzulin hormonra való csökkenő válaszképesség, vagyis a vele szembeni rezisztencia (ellenállás) az az alap, amelyen hosszú távon kifejlődik.

Szerencsére megfelelő életmódváltással megszüntethető, amelyet azért is érdemes megtenni, mert minél hosszabb ideig áll fenn, annál több nehezen gyógyítható vagy éppen maradandó károsodást okoz (pl. érelmeszesedés, szívinfarktus, agyi érkatasztrófa).

Cím
Mi micsoda?

Bevezető

Egy kérdés, egy válasz a túlsúlyról. Válaszol: Dr. Ľubomíra Fábryová.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment