Search by category:
Egyéb kategória

Januárban húsz nap süvített a szél

Januárban húsz nap süvített a szél
Sudár Éva
2022. 02. 07., h – 09:25

2022. február 7., hétfő – 09:25
Friss ikon
Off

Törzs

Már megint süvít a szél! Olyan érzésünk volt januárban, mintha sosem szűnnének a viharos lökések. Kiss Márton meteorológus a Győri Új Szó kérdésére közölte: az idei január igencsak szelesnek bizonyult térségünkben, ezt nemcsak a tapasztalat, hanem a mérések is alátámasztják. Ugyanakkor az időjárás megszokott változékonyságának megfelelően már korábban is voltak szeles januárok, tehát nem mondhatjuk, hogy példa nélküli jelenséget tapasztaltunk. A sokéves megfigyelések szerint a tavasz a legszelesebb hónapunk, különösen a szeszélyességéről ismert április.

Idén elmaradt a hidegpárna

Az idei januárt sorozatos frontátvonulások jellemezték és ez február első hetére is jellemző maradt. A meleg- és hidegfrontok egymásnak adták a kilincset a Kárpát-medencében. Ennek köszönhetően igen enyhe, szeles és száraz volt a hónap. Januárban – ugyan decemberhez viszonyítva ritkábban -rendszerint elő szokott fordulni az úgynevezett „hidegpárnás” helyzet, amikor a medencében megült hideg, párás, ködös levegő napokon, vagy akár heteken keresztül megmarad és szélcsendes az idő. Ez idén teljesen elmaradt.

Mosonmagyaróváron 83-mal süvített a szél

Szél annál inkább volt: a „normál esetben” is szelesebb Sopronban 17, Mosonmagyaróváron 11, Győrben 3 napon fújt viharos szél. A viharos szél kritériuma a másodpercenként 15 métert (54 km/h) meghaladó széllökés. Ha szeles napokat nézzük, amikor a másodpercenként 10 méteres (36 km/h) vagy azt meghaladó szél fújt, akkor már Győr sem marad el igazán: Győrben 20 szeles nap volt januárban.

Győrben és a térségünk más részein a nevezetes, sokfelé károkat okozó január 30-i vihar vitte a prímet, a legerősebb széllökéseket tekintve: Győrben 72 km/h, Mosonmagyaróváron 83 km/h-s lökésekkel. Pozsonyban 90 km/h, Ógyallán 103 km/h, Nyitrán 105 km/h volt a legerősebb szél.

Január elseje 15 fokkal

A Kisalföld térségét tekintve az idei január szokatlanul enyhe idővel köszöntött be és kisebb megszakításoktól eltekintve így is telt a hónap. A havi középhőmérsékletek 2,5-3,5 fokkal voltak magasabbak sokéves átlagnál. A legmagasabb hőmérsékleteket elsején rögzítettük, ekkor nagy területen 15 fok felett alakultak a maximumok: Sopronban 15,4, Pozsonyban 15,2, Ógyallán 14,9 fok volt az év első napján. Győrben elsején 14,4, másodikán 14,8 fokig emelkedett a levegő hőmérséklete, ami március második felében megszokott érték.

Egy nap volt Győrben, amikor egész nap fagyott

A leghidegebb napok január 8-án, 9-én és 24-én voltak. Sok volt a fagymentes éjjel: Győrben 12 napon még éjjel sem rögzítettek nulla fok alatti hőmérsékletet, ami januárban rendkívül szokatlan. Pozsonyban még ennél is több, 16 napon volt fagymentes az éjjel, Ógyallán 10 napon. Téli nap pedig alig-alig volt. Ezek azon napok, amikor a hőmérséklet napközben sem emelkedik fagypont fölé. Az elmúlt hónapban ilyen mindössze egy napon fordult elő Győrben, két alkalommal Pozsonyban, Ógyallán pedig egy olyan nap sem volt, amikor egész nap fagyott volna. A csapadék is kevés volt, ami nagyon baljós árnyakat vetít a tavaszra. Győrben 7,0 mm-t, Pozsonyban 18,1 mm-t, Ógyallán 8,0 mm-t mértek. Ezek töredéke a megszokott mennyiségeknek.

Megint jön a szél

Hétfőn egy újabb hidegfront érkezik, melynek hatására kezdetben északnyugaton az északnyugatira forduló szelet már erős, viharos lökések kísérhetik, máshol még a nyugati-délnyugati szél lesz élénk, erős. Napközben országszerte már az északnyugati szél lesz a jellemző, melyet élénk, erős, a Dunántúlon és a középső tájakon sokfelé viharos lökések kísérnek majd. A Dunántúlon és a középső tájakon 60-80 km/h-s széllökésekre is számítani kell hétfőn.

Bevezető

Mától ismét feltámad a viharos szél: januárban Győrben 20 szeles napot (óránként 36 kilométernél erősebbet) mértek. A csapadék is kevés volt, mindössze 7 milliméter, ami nagyon baljós árnyakat vetít a tavaszra. Pozsonyban 16 napon volt fagymentes az éjjel januárban, ami ebben a hónapban rendkívül szokatlan. Ma a Dunántúlon és a középső tájakon 60-80 km/h-s széllökésekre is számítani kell.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Cséfalvay Attila

Read More

Post Comment