Search by category:
Egyéb kategória

A szakértő tanácsa: Ezt kell tennie, ha magasabb nyugdíjat akar!

A szakértő tanácsa: Ezt kell tennie, ha magasabb nyugdíjat akar!
Balaskó Réka
2022. 02. 08., k – 13:04

2022. február 8., kedd – 16:14
Friss ikon
Off

Törzs

Ha a nettó átlagbér szintjén lévő nyugdíjat szeretne, akkor jó ötlet az úgynevezett negyedik pillérbe is befektetnie, és így hosszú távú befektetési programokon keresztül felkészülnie a nyugdíjra. Ez befektetési alapokat, ingatlanokat vagy más alternatívákat jelent – ajánlja Andrej Zareva, a Partners Group SK szakértője.

Azt tanácsolja a megtakarítóknak, hogy térképezzék fel jelenlegi jövedelmüket és vagyonukat, tekintsék át a nyugdíjas évekre vonatkozó terveket, és tegyenek félre pénzt a befektetésekhez. „A jól megválasztott befektetési stratégia kulcsfontosságú, mivel a megtakarítók rossz döntések esetén akár nyugdíjuk egyharmadát is elveszíthetik” – jegyezte meg Zareva.

„Ideális esetben a havi jövedelem 20 százalékának kellene a költségvetésből a nyugdíjra való felkészülésre mennie” – számszerűsítette, hozzátéve, hogy ezután meg kell határozni az időkeretet, vagyis azt, hogy mennyi időnk van a nyugdíjba vonulásig.

Zareva összefoglalta a gyakran említett második nyugdíjpillérrel kapcsolatos ajánlásokat is. Közel 1,7 millió lakos tartozik ide, de több mint felük konzervatív alapokban értékeli megtakarításait, és csak 18 százalékuk a jövedelmezőbb indexalapokban.

„Ha 15 vagy több éve van a nyugdíjba vonulásig, mindenképpen a globális diverzifikációval rendelkező indexalapokat ajánlanám, amelyeknek a garantált alapokhoz képest drámaian nagyobb a felértékelődési potenciálja. Egy 55 éves megtakarító esetében más a helyzet” – hasonlította össze a szakértő, hozzátéve, hogy nekik éppen ellenkezőleg, a megtakarítások konzervatívabb programba való átcsoportosítását javasolná.

Mire figyelmeztet még a szakértő a a második nyugdíjpillérrel kapcsolatban? Válasz a galériában!

A szakértő tanácsa: Ezt kell tennie, ha magasabb nyugdíjat akar!
2022. 02. 08., k – 13:09
Balaskó Réka
Gallery images

Leírás

Fotók: pluska, tasr, shutterstock

Bevezető

Ahhoz, hogy a polgárok ne veszítsenek életszínvonalukból a nyugdíjba vonulás után, a legalább a nettó átlagbér szintjének megfelelő átlagnyugdíjra van szükségük. Andrej Zareva, a Partners Group SK szakértője elmondta, hogyan lehet ezt elérni.

 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment