Search by category:
Egyéb kategória

Heger: A védelmi szerződés nem veszélyezteti Szlovákia szuverenitását

Heger: A védelmi szerződés nem veszélyezteti Szlovákia szuverenitását
Mészáros Richárd
2022. 02. 09., sze – 13:18

2022. február 9., szerda – 13:20
Friss ikon
Off

Törzs

A miniszterelnök szerint az ellenzék megmutatta, hogy mindenre képes, és hogy az extrémisták összefogtak.

Szerdán a parlament jóváhagyta a Szlovákia és az Egyesült Államok közötti védelmi együttműködésről szóló megállapodást. A 140 jelenlévő képviselő közül 79-en szavaztak mellette, 60-an ellene. A megállapodást még ratifikálnia kell a köztársasági elnöknek.

Eldőlt, a parlament jóváhagyta az USA és Szlovákia közti védelmi megállapodást!

Pozsony |

A parlament végül megszavazta a Szlovákia és az USA közt megkötött védelmi megállapodást. A 140 jelenlévő képviselő közül 79 szavazott mellette, 60 ellene, 1 pedig tartózkodott.

Szlovákia és az Egyesült Államok a múlt héten védelmi együttműködési megállapodást írt alá Washingtonban. Szlovákia részéről Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter, az Egyesült Államok részéről pedig Antony Blinken külügyminiszter írta alá a dokumentumot. A ceremónián jelen volt Ivan Korčok szlovák külügyminiszter (SaS-jelölt) is.

A megállapodás értelmében az amerikai fegyveres erők használhatják a Malacka-konyhai (Malacky-Kuchyňa) és a szliácsi (Sliač) katonai repülőteret, illetve más létesítményeket. Szlovákia ezeket ingyenesen bocsátja az USA rendelkezésére. A megállapodás tíz évig érvényes. Ezt követően is érvényben marad, vagy egyéves felmondási idővel felmondható.

Kormányzati tisztségviselők kijelentették, hogy a megállapodás nem veszélyezteti Szlovákia szuverenitását és önállóságát. Az ellenzék azonban bírálja a megállapodást, és azt hangoztatja, hogy amerikai katonai bázisok létesítése zajlik Szlovákiában, valamint hogy az amerikai csapatok az orosz határhoz akarnak közelebb kerülni, és megnyirbálják a szlovák állami szervek hatásköreit.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök támogatta a megállapodás megkötését, és igyekezett eloszlatni a lakosság egy részének aggodalmait, ezért nyilatkozatot csatolt a dokumentumhoz, amely tartalmazza a szerződés azon részeinek értelmezését, amelyek a legtöbb kérdést felvetik. Az amerikai fél is csatolta saját záradékát, amely az elnök asszony szerint összhangban van a szlovákkal.

(TASR)

Bevezető
Pozsony |

„Köszönöm a képviselőknek az elszántságukat, hogy kiálltak Szlovákia biztonsága mellett” – jelentette ki Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő, aki hangsúlyozta, a védelmi szerződés aláírása nem veszélyezteti Szlovákia szuverenitását

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment