Search by category:
Egyéb kategória

Parlamentből kocsma

Parlamentből kocsma
Holop Zsolt
2022. 02. 09., sze – 16:54

2022. február 10., csütörtök – 08:00
Friss ikon
Off

Törzs

Főleg Kotlebáék és a Republika hasonszőrű képviselői hőbörögtek és fütyültek, egyikük magnóról szirénázó hangot játszott le, közben elfoglalták a szónoki pulpitust. A Szabadság és Szolidaritás egyik képviselőjét vízzel leöntötték, csakúgy mint az általa lobogtatott ukrán zászlót, amiért Kijev azonnal tiltakozott. Jaroslav Naď védelmi miniszter ebben a hangzavarban a saját helyéről kiabálva terjesztette elő a dokumentumot. Boris Kollár házelnök a rendkívüli ülés megnyitása után elvonult, állítólag a születésnapját ünnepelte. Később, Ficóék követelésére visszatért, de többszöri próbálkozásra és a sebtében összehívott házbizottsági ülések ellenére ő sem tudott rendet teremteni. Ezért este tíz előtt véget vetett a vitának.

Aki a karzatról vagy az interneten követte ezt a szomorújátékot, ismét megbizonyosodhatott a szlovák képviselők egy részének arroganciájáról és primitív viselkedéséről. Fokozta a cirkuszt Maroš Žilinka főügyész is, akit a kormánypártiak nem engedtek felszólalni. Emiatt a szerződéssel kapcsolatos, huszonöt gépelt oldalnyi álláspontját Juraj Blanár, a parlament smeres alelnöke olvasta fel. A főügyész szakmai elemzésnek minősítette a dolgozatát, de ismét lejáratta magát, mert a Csehszlovákia 1968-as katonai megszállását törvényesíteni igyekvő, Moszkvában összefércelt alkut is jobbnak nevezte a Washington és Pozsony közötti mostani egyezségnél. Kora este a rövid időre lecsendesedő parlamentben Robert Fico is szót kapott, akit korábban Kotlebáék kifütyültek. A Smer-elnök felszólalásában igyekezett higgadt hangnemben, jogi érvekkel igazolni, miért előnytelen ez a szerződés Szlovákia szempontjából. Szerinte amint hatályos lesz a szerződés, az amerikaiak erről az oldalról is közelebb kerülnek Oroszországhoz, továbbá minden megkötés nélkül használhatják országunk légterét, repülőtereit, nem csak a szliácsi és a kuchyňai katonai repülőteret. Méghozzá anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Egyúttal meglebegtette az ellenzékiek tervét, hogy népszavazással törölnék ezt a – szerinte – szégyenletes egyezséget, amely álláspontja alapján nem nemzetközi, hanem csupán kétoldalú szerződés. Erre több kormánypáti hozzászóló felvetette, hogy az Egyesült Államokkal eddig huszonhárom NATO-tagállam kötött hasonló megállapodást. Richard Takáč, a Smer képviselője azzal vágott vissza, hogy azok a kormányok, többek között a budapesti kabinet is, több ellenőrzési jogot vívtak ki, mint Szlovákia.

Az utca hangulatát a parlament előtt dühödten tüntetők érzékeltették, akiket csak az erősítésként érkezett kommandósok akadályoztak meg abban, hogy betörjenek az ülésterembe. Érthetően nem lelkesednek a várható fejlemények miatt a józanabbul mérlegelő polgárok. Tóth Lajos, Nagyszelmenc polgármestere egy nyilatkozatban kifejtette: az ukrán határhoz közeli településen sem örülnének az amerikai katonai jelenlétnek, mert ahol ők idegenben megjelennek, ott rendszerint káoszt okoznak. Ugyanakkor a lengyelek és a balti államok polgárai történelmi tapasztalataik alapján, valamint a Kreml kiszámíthatatlan lépéseitől tartva elfogadták az ottani amerikai jelenlét megerősítését. Igaz, ott nem hergelték és nem riogatták őket atombombákkal a szélsőséges politikusok, ahogy azt Kotleba és néhány társa teszi Szlovákiában.

A méltónak éppenséggel nem nevezhető körülmények közepette végül a kormánypárti többség – az ellenzék hazaárulózó nyomásgyakorlása ellenére – megszavazta a szerződést, amelyet még az államfőnek kell aláírnia. Néhányan túl lelkesen voksoltak igennel, de jó ha tudatosítjuk: ezúttal nem megszállók törnek ránk, hanem katonai szövetségesek érkeznek Szlovákiába.

Bevezető

Kedden délután kettőkor került volna napirendre az Egyesült Államok és Szlovákia közötti védelmi szerződés tervezetének vitája, ám több mint három órán át érdemi tárgyalás helyett botrányos jelenetek közepette a törvényhozás a legócskább kocsma szintjére süllyedt.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Szilvássy József

Read More

Post Comment