Search by category:
Egyéb kategória

Megérkezett az influenza – jelenti a győri orvos

Megérkezett az influenza – jelenti a győri orvos
Sudár Éva
2022. 02. 12., szo – 16:18

2022. február 12., szombat – 16:18
Friss ikon
Off

Törzs

A fül-orr-gégész koronavírussal kapcsolatos anyagait gyakran szemlézzük mi is, mert hasznosak, praktikusak, naprakészek és nem utolsósorban érthetők. Megnéztük azt is, hogy a napi orvosi tapasztalatot az országos adatok megerősítik-e. A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint az 5. naptári héten az előző hetihez hasonló számban regisztráltak beteget.  A 20 százalékos lakossági mintán végzett megfigyelés alapján megállapítható, hogy 2022. január 31. és február 6. között kb. 16 500 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A morbiditás 168,5%ooo-nek bizonyult, vagyis 100.000 lakos közül 169 fő kereste fel orvosát. 

Az 5. héten nyolc közigazgatási területen emelkedett, hétben csökkent, ötben nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A 100.000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Fejér (324), Vas (304) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (267) megyében volt a legmagasabb, Békés (50) és Zala (70) megyében a legalacsonyabb. 

Az orvosnál megjelent betegek kormegoszlása az alábbiak szerint alakult: a betegek 23,7 százaléka 0-14 éves gyermek, 36,3 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 28,5 százalékuk a 35-59 évesek, 11,5 százalékuk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. A korcsoportos morbiditás a 3-5 évesek között volt a legmagasabb, az átlag morbiditás több mint másfélszerese. Ezt követte a 15-34 évesek és a 6-14 évesek érintettsége. 

Az 5. naptári héten összesen 46 betegtől érkezett légúti minta influenzavírus kimutatása céljából a Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. Az orvosok által beküldött 29 minta vizsgálata során tíz esetben influenza A(H3) vírus jelenlétét mutatták ki az elvégzett vizsgálatok. Az influenza-pozitivitási arány 34,5 szézaléknak felelt meg. Három betegnél a klinikai tünetek hátterében a légúti óriássejtes vírus (RSV), hét betegnél SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták. A hagyományos diagnosztikus célú beküldés keretében érkezett 17 minta influenza-negatívnak bizonyult. 

Összegzés: A klinikai adatok alapján a heti esetszám hasonlóan alakult, mint az előző héten, azonban a virológiai adatok azt mutatják, hogy ezen a héten az influenzaszerű megbetegedésekért nagyobb arányban volt felelős influenzavírus, mint a SARS-CoV-2 Omikron variánsa. (Tényleg itt van tehát az influenza is.)  

Bevezető

A betegem 5 héttel korábban átesett a covidon. Tegnap este ismét 39 fokos láz, hidegrázás jelentkezett. A vizsgálat Influenza A vírust mutatott ki. A lényeg: 1. A Covid fertőzés után néhány héttel az influenza is elkapható. 2. Az FFP2 maszk megvéd a covid és az influenza ellen is.  Csak fel kellene venni – írja Facebook oldalán dr. Tamás László győri orvos.  

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Sudár Ágnes

Read More

Post Comment