Search by category:
Egyéb kategória

A Smer bizalmatlansági indítványt nyújtott be a belügyminiszter ellen

A Smer bizalmatlansági indítványt nyújtott be a belügyminiszter ellen
Hegedűs Norbert
2022. 02. 14., h – 18:08

2022. február 14., hétfő – 18:18
Friss ikon
Off

Törzs

Fico szélhámosnak nevezte Mikulecet, akit korrupcióval és hivatali hatáskörrel való visszaéléssel gyanúsít. „Olyan emberről beszélünk, aki belügyminiszterként minden területen kudarcot vallott” – jelentette ki a Smer elnöke.

Fico szerint létezik egy a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) elit nyomozóiból álló csapat, amely a 2020-as parlamenti választások óta politikai megrendeléseket teljesít, manipulálja a büntetőeljárásokat, a tevékenységét pedig maga a belügyminiszter koordinálja. Hozzátette: a csapat fő feladata az ellenzék, többek között a Smer tönkretétele. A pártelnök szerint egy szervezett bűnözői csoportról van szó, melynek tagjai között a nyomozók mellett megtalálhatók a Különleges Ügyészi Hivatal egyes ügyészei is. Aki akadályozni próbálja a tevékenységüket, azt is tönkreteszik – véli Fico, aki példaként Diana Santusová, az Ellenőrzési Szolgálat nyomozójának esetét említette.

A volt kormányfő szerint a csoport ellen – amelyhez egyébként állítólag a rendőrfőkapitánynak is köze van – már annyi bizonyíték gyűlt össze, hogy az egész kormánynak le kellene mondania. Fico bírálta Mikulec azon kijelentését is, miszerint a koalíciónak meg kellene próbálnia leváltani Maroš Žilinka főügyészt. Úgy véli, ez bizonyítja, hogy Santusová és mások után most a főügyész van soron.

Mikulec pénteken (február 11.) a TASR hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy soha nem kért olyan információkat a bűnüldöző szervektől, amelyekre a törvény szerint nem tarthatott volna igényt, és nem is avatkozott bele a hatóságok működésébe.

Juraj Blanár, az SZK Nemzeti Tanácsa alelnöke és Marián Saloň, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) tevékenységét felügyelő bizottság elnöke (mindketten Smer) a büntetőeljárások állítólagos manipulálása miatt sürgős találkozót kért Zuzana Čaputová köztársasági elnöktől.

Bevezető

Az ellenzéki Smer hétfőn bizalmatlansági indítványt nyújtott be Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter ellen. A Smer képviselői mellett a parlamenten kívüli Hlas párthoz tartozó független képviselők és a Tomáš Taraba körül csoportosuló független képviselők is aláírták az indítványt. Ezt Robert Fico, a Smer elnöke jelentette be, hozzátéve: hét napon belül össze kell hívni a parlament rendkívüli ülését.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment