Search by category:
Egyéb kategória

Gázárplafon a társasházaknak

Gázárplafon a társasházaknak
Molnár Iván
2022. 02. 14., h – 15:30

2022. február 15., kedd – 10:30
Friss ikon
Off

Törzs

Az elmúlt hetekben lapunkban is felhívtuk a figyelmet arra, hogy a gázárak megugrása a társasházakban lakó családok ezreit sodorta kilátástalan helyzetbe. Az elmúlt években ugyanis rengeteg lakóközösség döntött úgy, hogy a kisebb kiadások reményében leválik a távfűtésről, és saját kazánnal biztosítja a fűtést. A gáz piaci árának a megugrása miatt azonban mostanra elviselhetetlen mértékben nőttek a költségeik, míg ugyanis a háztartási gázszolgáltatás árát az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) szabályozza, a társasházak házközponti fűtésére ez nem vonatkozik, a gázszolgáltatók ezekre ugyanúgy tekintenek, mint a céges ügyfelekre, vagyis a szabályozott árakra nem jogosultak. Marek Perdík, a Jobb Társasházkezelésért Társulás (ZLSBD) elnöke már korábban figyelmeztetett arra, hogy a legjobb megoldás az lenne, ha az állam lépne az ügyben, és a lakóközösségek házközponti fűtését is a szabályozott kategóriába sorolná.

A gazdasági tárca hétfőn rukkolt elő a megoldási javaslattal, árplafont kínálva az érintett társasházaknak.

„A saját kazánnal rendelkező, évi 100 megawattóránál nagyobb fogyasztással rendelkező társasházak márciustól nagyjából 70 és 90 euró közötti összegért juthatnak majd hozzá a gáz megawattórájához a Szlovák Gázművektől (SPP)”

– mondta el Richard Sulík gazdasági miniszter. Azok a társasházak, amelyeknek több mint 50 százalékkal nőtt a fűtéshez használt gáz ára a szabályozott szegmenshez képest, március elsejétől nem egész 80 euróért juthatnak majd hozzá a gáz megawattórájához. Ehhez azonban két évre szóló szerződést kell kötniük az SPP-vel. Ha három évre szóló szerződést kötnek, 70 eurós árra számíthatnak, ha pedig úgy döntenek, hogy csak egy évre kötik le magukat az SPP-nél, az ár 90 euró lesz. A társasházaknak azonban nincs sok idejük, legkésőbb ugyanis péntekig, vagyis február 18-áig jelezniük kell a szándékukat. „Ezt a domovékotolne@mhsr.sk e-mailen keresztül tehetik meg” – mondta el Karol Galek gazdasági államtitkár. A részletekről a gazdasági tárca honlapján tájékoztatnak. (mi)

Bevezető
Pozsony |

Márciustól a saját gázkazánnal rendelkező társasházakban élőknek is csökkenhetnek a fűtési költségeik – legalábbis a gazdasági tárca szerint, amely hétfőn tette közzé az ezzel kapcsolatos terveit. A társasházak péntekig jelentkezhetnek.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment