Search by category:
Egyéb kategória

Marad a magyar benzinárstop

Marad a magyar benzinárstop
Balaskó Réka
2022. 02. 14., h – 09:23

2022. február 14., hétfő – 09:30
Friss ikon
Off

Törzs

A jogszabály, amely 480 forintban maximálta a benzin és a gázolaj literenkénti árát, november 15-től van érvényben, és február 15-én járt volna le. Ezzel az intézkedéssel azonban literenként akár már 40-60 forint is lehet az üzemanyagon elszenvedett vesztesége egy-egy magyarországi töltőállomásnak a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint. Ha követnénk az olaj világpiaci árát, akkor 520-540 forint között alakulna a benzinár a hatósági ár nélkül – vélte Gárd Ottó.

A 480 forintos literenkénti benzinár 1,33 eurónak felel meg, miközben nálunk már 1,50 euró felett jár a 95-ös oktánszámú benzin ára. Ebből adódóan, ha 50 liter benzint tankolunk Magyarországon, akkor átszámítva 8,70 euróval fizetünk kevesebbet, mint ha Szlovákiában tankolnánk. Az más kérdés, hogy a kisebb hálózatokhoz tartozó üzemanyagtöltő állomások egy része nem bírja az árstopot. A Magyar Ásványolaj Szövetség szerint kútbezárások jöhetnek az ársapka miatt. Szerintük számítani kell arra, hogy jó esetben mennyiség korlátozások lesznek, viszont az sem kizárt, hogy kényszerűségből jelentős számban fognak kutak bezárni. 

(portf. Pr.)

Bevezető

Három hónappal, május 15-ig meghosszabbítja a magyar kormány az üzemanyagár-stopot. Az intézkedést Orbán Viktor szombati évértékelő beszédében jelentette be.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Sidó H. Zoltán

Read More

Post Comment