Search by category:
Egyéb kategória

Okok, amiért fáradtnak érzi magát

Okok, amiért fáradtnak érzi magát
Hegedűs Norbert
2022. 02. 14., h – 10:36

2022. február 17., csütörtök – 09:20
Friss ikon
Off

Törzs

1. Túl rövid alvásidő: A napközbeni fáradtságot sokszor egyszerűen a túl rövid éjszakai alvásidő okozza. Az alváshiány miatt nappal levertnek, kimerültnek érezhetjük magunkat.

A felnőttek számára szükséges alvásmennyiség minimum napi 7 óra. A jól összeállított napirend segíthet abban, hogy este időben ágyba kerüljünk és kipihenten ébredjünk.

2. Horkolás: A kellemetlen zaj nemcsak a horkoló ember, de az alvótárs nyugodt pihenését is gátolhatja. A probléma azonban nem pusztán zavaró, de az egészséget is veszélyezteti. Horkolás közben a felső légutak szűkülete, elzáródása miatt csökkenhet vagy kimaradhat a légvétel, az alvó személy egy pillanatnyi szünet után hirtelen levegő után kezd kapkodni. Az ilyen légzészavarok ún. mikroébredéseket okoznak, ami miatt az éjszakai alvás nem pihentető, napközben fáradtság, koncentrációzavar jelentkezhet. Súlyos esetben, ha alvás közben gyakran és hosszan kimarad a légvétel, ún. alvási apnoe betegség jelentkezik, mely a következményes oxigénhiány miatt számtalan betegség kialakulását is elősegíti.

Alváskivizsgálás során felderíthetjük a horkolás hátterében álló okokat. Bizonyos esetben életmódváltoztatásra is szükség lehet, ugyanis a túlsúly és a dohányzás is okozhat horkolást.

3. Rossz táplálkozási szokások: Gyakran megesik, hogy a nappali rohanásban csak bekapunk ezt-azt, majd a napközben elmulasztott étkezéseket este pótoljuk. A rendszeres táplálkozás segítségével valóban elkerülhetjük, hogy este farkaséhesen érjünk haza, és egy nehéz vacsorával terheljük meg a szervezetünket. A kiegyensúlyozott étrend azért is fontos, mert a napi ötszöri, kis mennyiségű étel fogyasztásával egyensúlyban tarthatjuk a vércukorszintet is.

4. Túl sok stressz és koffein:

A fokozott stressz önmagában is alvásproblémákat okozhat.

Hatására nehezebben alszunk el, s gyakori, hogy többszöri ébredéssel szakítjuk meg az amúgy is felületes éjszakai alvást. A túlzott koffeinfogyasztás hatására emelkedik a pulzusszám és a vérnyomás, a stresszes időszakban egyébként is jellemző idegesség, nyugtalanság fokozódhat. A stressz tüneteinek enyhítésére jó megoldást jelenthetnek a szakorvos által javasolt kiegészítő készítmények, gyógyszerek.

Hat óra vagy annál kevesebb éjszakai alvás 50-60 éves korban növelheti a demencia kockázatát egy brit tanulmány szerint, amelyben nyolcezer felnőttet követtek több mint 25 éven át.

(napidoktor)

Bevezető

Ha reggelente sem ébred kipihenten, és napközben sem érzi túl energikusnak magát, annak több oka is lehet.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment