Search by category:
Egyéb kategória

Három helyiséget újítanak fel a tallósi kastélyban

Három helyiséget újítanak fel a tallósi kastélyban
Tornyai Bianka
2022. 02. 16., sze – 17:04

2022. február 16., szerda – 20:45
Friss ikon
Off

Törzs

A tallósi Esterházy-kastély 2020-ban került a község tulajdonába (https://ujszo.com/regio/a-falu-tulajdonaba-kerult-a-kastely), azóta fokozatosan igyekeznek rendbe tenni (https://ujszo.com/regio/osszefogtak-az-onkentesek-a-kastelyert), felújítani az épületet és a hozzá tartozó területet. Augusztusban adták át az első felújított termet (https://ujszo.com/regio/emlekszoba-atadas-es-nemzetkozi-talalkozo), a kastélyról készült régi fotók kinagyított másolataival, az Esterházy család egykoron Tallóson élő tagjainak történetéről szóló panelekkel, korabeli bútorokkal berendezett emlékszobát, amelyre a megnyitás óta havonta átlagban 400-an voltak kíváncsiak. 

Rendezvény- és esketőterem

Jelenleg annak a helyiségnek a felújítása tart, amelyben a tervek szerint házasságkötő termet rendeznek be. „A beruházásokért és régiófejlesztésért felelős minisztériumhoz beadott sikeres pályázat révén 41 ezer euróból újítjuk fel a leendő házasságkötő termet, amely kisebb rendezvények szervezésére is alkalmas lesz. A március végi határidőt tartani tudjuk. Ami nagyon fontos a felújításnál, hogy a műemlékvédelmi hivatal elkészítette a kastély restaurátori felmérését, amelyben pontosan és részletesen meghatározták a szakemberek, hogyan kell a felújítást megvalósítani, például hogy milyen alapanyagokat, milyen színű festékeket, milyen típusú fát használhatunk. Csak a parketta, amely az eredetinek a korhű másolata, 12 ezer euróba került” – fejtette ki Horváth Zoltán, Tallós polgármestere.

Vadász szoba

Megyei pályázaton további 40 ezer eurót költhetnek egy másik terem felújítására, ahol vadásztermet szeretnének kialakítani. A meglévő emlékszobához kapcsolódóan ez is kiállítóterem lesz. A folyosóról nyílik az a szoba, amelyet a házasságkötő terem és a vadász szoba elkészülte után szeretnének rendbe tenni. „Az Esterházy-kastélyban különböző stílusban és színekkel berendezett szobák voltak, például piros szoba, sárga szoba. Szerencsénk van, mert a régi helyiségekről maradtak fenn fényképek, amelyek alapján úgy tudjuk felújítani az épület részeit, hogy az a lehető legjobban hasonlítson az eredetire. Ez is a célunk, hogy megtartsuk, illetve visszahozzuk a régi termek hangulatát, arculatát, stílusát” – tette hozzá a polgármester.

Értékes lelet

A kastély egyik helyiségében a szakemberek egy érdekes falfestményre bukkantak. A teljes feltárásra még várni kell, de utána mindenképpen szeretnék restaurálni a művet. A szocializmus éveiben történt rombolások miatt sok helyen sérült a festmény. Az egész épületben gondot okoz a falak nedvesedése, mivel hosszú éveken át elhanyagolták a kastélyt, ezért most nagy kiadások és speciális beavatkozások szükségesek a falak és az alapok megerősítésére, megmentésére. Horváth Zoltán elmondta, szeretnék, ha az élet újra beköltözne a kastélyba és különféle programoknak tudnának teret adni. 

Bevezető
TALLÓS |

Március végére befejezik annak a helyiségnek a felújítását, ahol házasságkötő termet alakítanak ki. Egy másikban vadászterem készül és egy harmadikat is szeretnének rendbe tenni.

Település / hely
TALLÓS

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Tornyai Bianka

Read More

Post Comment