Search by category:
Egyéb kategória

Magyar tudósok szerint közelebb kerültünk a koronavírus eredetének feltárásához

Magyar tudósok szerint közelebb kerültünk a koronavírus eredetének feltárásához
Balaskó Réka
2022. 02. 16., sze – 14:40

2022. február 16., szerda – 21:30
Friss ikon
Off

Törzs

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és az Állatorvostudományi Egyetem tudósai antarktiszi talajmintákat vizsgáltak, amelyekben a koronavírus egyedi változatait találták. A tudósok átkutatták a talajból 2019 decembere előtt vett mintákat, de a gyűjtés pontos dátuma hiányzó adat. „Azt reméltük, hogy néhány mintában SARS-CoV-2 nyomaira bukkanunk, ami közelebb vihet minket a vírus eredetének azonosításához” – mondta Csabai István, a tanulmány szerzője.

A mintákat olyan helyen vették, ahol a fókák és a pingvinek gyülekeznek. „Elméletileg nem elképzelhetetlen, hogy a fókák – a húsevők más fajaihoz hasonlóan, mint például macskák vagy a vadászgörények – hordozhatnak covidot. Aztán talán néhány fertőzött halon keresztül jutottak el Vuhan hírhedt tengeri halpiacára” – folytatta a tudós.

A tanulmány szerint azonban a COVID-19-et okozó vírus története más volt. „Ahogy mélyebbre ástunk, nyilvánvalóvá vált, hogy a SARS-CoV-2 genetikai nyomoknak semmi közük az Antarktiszhoz, inkább más mintákból származó szennyeződésről van szó.” – mondta Csabai. 

 További vizsgálatokkal a feltételezett gazdafajokat is azonosítani tudták, amelyek az ember, a zöld majom és kínai hörcsög, de a vírus valószínűleg nem tőlük, hanem sejtkultúrákból származott. Ezeket általában laboratóriumi virológiai kísérletekben használják.

Attól függően, hogy mikor vették a mintákat, a tanulmány közelebb vihet minket a világjárvány eredetének megértéséhez” – zárta Csabai.

(tvnoviny.sk, ttk.elte.hu)

Bevezető

Magyar tudósok jelentős felfedezést tettek, amely közelebb hozza az emberiséget a SARS-CoV-2 koronavírus eredetének feltárásához. Erről egy tanulmányban számoltak be.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment