Search by category:
Egyéb kategória

Márciusban nyit a felújított budapesti Operaház

Márciusban nyit a felújított budapesti Operaház
Juhász Katalin
2022. 02. 16., sze – 10:20

2022. február 16., szerda – 11:53
Friss ikon
Off

Törzs

A legkorszerűbb technikával felszerelt épületben régen látott produkciók mellett az elmúlt évek sikeres előadásai is repertoárra kerülnek. Az Operaház ünnepi hangversennyel avatja fel az újjávarázsolt, Ybl Miklós által tervezett palotát, amelyen Plácido Domingo sztártenor is énekel majd, és Kesselyók Gergely, illetve Medveczky Ádám mellett Kocsár Balázs, az Opera főzeneigazgatója vezényel.

Másnap, március 13-án a Hunyadi László című opera ősváltozatát – egyben Ókovács Szilveszter főigazgató rendezői debütálását – láthatják a nézők. Március 14-én a Magyar Nemzeti Balett is visszatér a dalszínházba Sir Kenneth MacMillan pazar kiállítású Mayerling című darabjában.

Az évad további részében Almási-Tóth András színre viszi a Parsifalt, M. Tóth Géza pedig Richard Wagner operájával, Az istenek alkonyával befejezi 2015-ben útjára indított Rıng-ciklusát. A repertoárprodukciók 2022 márciusa és júniusa között: Az árnyék nélküli asszony, Mefistofele, a Simon Boccanegra, a Porgy és Bess, a Don Carlos, a Figaro lakodalma, az Andrea Chénier, A Nyugat lánya, Az álarcosbál és A varázsfuvola mellett a Rómeó és Júlia, valamint az Anyegin című balettprodukciók láthatók az operaház színpadán.

Visszatérnek Budapestre a nemzetközi operaélet legnagyobb sztárjai is. Erwin Schrott Mefistofele bőrébe bújik, Plácido Domingo a Simon Boccanegra, Matthew Polenzani a Don Carlos címszerepében lép színpadra, Willard White pedig két előadásban is látható lesz: Porgyt és Kékszakállút alakítja.

A világhírű karmesterek közül Stefan Soltész Az árnyék nélküli asszonyt vezényli, míg az egyik legelismertebb balettkarmester, Paul Connelly az Anyegin-produkcióban dolgozik együtt a társulattal. Az előadások mellett márciustól a vezetett épületlátogató túrák is visszatérnek az intézmény életébe.

A felújítás a tervezettnél három évvel tovább tartott, és 14 helyett 50 milliárd forintba került, de rendkívül aprólékos restaurátori és építészi munka folyt, a világítás újragondolásától a a faburkolatok helyreállításán és a nézőtér teljes átrendezésén át a festmények megtisztításáig. A színpadi függöny például Angliában készült, mert ekkora textilt csak a világ néhány üzemében tudnak egy asztalra kiteríteni.

Az elmúlt években a dalszínház az Erkel Színházban működött, tavaly pedig megnyílt az Opera új létesítménye, az Eiffel Műhelyház, egy multifunkcionális kulturális központ, amelyet továbbra is használni fognak – elsősorban különleges, kortárs művek bemutatására, teret adva a fiatal alkotóknak.

Bevezető

Közel öt évadon át tartó épületfelújítást követően március 12-től ismét megnyitja kapuit a közönség előtt az Operaház Andrássy úti játszóhelye. Az újranyitást gálakoncerttel ünneplik olyan művészek részvételével, mint Plácido Domingo, Medveczky Ádám vagy Kesselyák Gergely.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Juhász Katalin

Read More

Post Comment