Search by category:
Egyéb kategória

Milliós károkat okozott a kiviteli engedélyekkel üzletelő bűnbanda

Milliós károkat okozott a kiviteli engedélyekkel üzletelő bűnbanda
Molnár Iván
2022. 02. 17., cs – 13:30

2022. február 17., csütörtök – 15:15
Friss ikon
Off

Törzs

A növényegészségügyi engedélyek a növények és növényi termékek exportjához szükségesek. A cél, hogy megakadályozzák a kártevők és káros anyagok terjedését, így, mielőtt kiadnák az engedélyt, az ellenőrök ellenőrzik az árut. Szlovákiában ezzel a feladattal a Központi Mezőgazdasági Minőségvizsgáló és Ellenőrző Intézetet (ÚKSÚP) bízták meg. Ján Berceli, az ÚKSÚP tavaly augusztusban kinevezett új vezérigazgatója szerint a banda leleplezésére az intézménynél történt vezetőváltás után került sor.

„A szervezett csoport a szomszédos országokhoz képest olcsóbban elintézhető tanúsítványokból húzott hasznot. Ami ennél is vérlázítóbb, hogy az árut szállító teherautók nem is haladtak át Szlovákia területén, vagyis az árut hivatalosan nem is ellenőrizték”

– mondta el Berceli. Szerinte a bűnözői csoport így a lakosság egészségét is veszélyeztette.

Samuel Vlčan földművelésügyi miniszter szerint a bűnbanda évente 2-3 millió eurós kárt okozhatott ezzel az országnak.

„Az illegális engedélyek kiállításában az ÚKSÚP zsolnai kihelyezett részlegének három munkatársa vett részt, akik főként virágok Oroszországba történő kiviteléhez adtak engedélyt. Évente körülbelül 10 ezer kamionnyi áruról volt szó, így 10 ezer ilyen fiktív virágkivitelre vonatkozó igazolást állítottak ki évente. Az előzetes információk szerint a szervezett bűnözői csoport 2008 óta működött”

mondta el Vlčan.

A bűnözői csoport annyira biztos volt a dolgában, hogy az ÚKSÚP élén történt vezetőváltást követően az új vezérigazgatót is megszólították az „üzleti modelljük” folytatásával kapcsolatban. Ján Berceli azonban azonnal felvette a kapcsolatot a bűnüldöző szervekkel, és aktív együttműködésének köszönhetően az elkövetőket a kenőpénz átadása közben fogták el.

Bevezető
Pozsony |

A földművelésügyi tárca és a rendőrség együttműködésének köszönhetően sikerült felszámolni egy szervezett bűnbandát, amely éveken keresztül üzletelt a biológiai termékek nem uniós országokba történő exportjához szükséges engedélyekkel, milliós károkat okozva ezzel az országnak.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment