Search by category:
Egyéb kategória

Így vagy úgy, de mindenki emel

Így vagy úgy, de mindenki emel
Mészáros Richárd
2022. 02. 18., p – 22:33

2022. február 19., szombat – 09:00
Friss ikon
Off

Törzs

Ahogy azt már megszokhattuk tőlük, most is igyekeznek úgy kommunikálni a változást, hogy azzal csak jól járnak az ügyfelek. Még ha ez így is van, lehet, hogy ha a kuncsaft választhatna, akkor a kevés extra helyett – amit sokan sose fognak kihasználni – inkább maradt volna a régi árnál

Érdekes megfigyelni, hogy ahány szolgáltató, annyi stratégia – ám a végeredmény mindenhol ugyanaz, vagyis a magasabb ár. Elsőként az O2 jelentette be az áremelést. Kerek perec kimondta, az energiaárak drasztikus emelése miatt kénytelen csökkenteni a másfél éve bevezetett digitális bónusz értékét, a korábbi két euróról egy euróra, azaz ennyivel drágul az ügyfelek havi költsége.

Az Orange ennél trükkösebb megoldáshoz folyamodott, átalakította a tarifacsomagok rendszerét, megspékelte némi extra szolgáltatással, az új Safe csomagok ára azonban 1–3 euróval többe kerül, mint a most nyugdíjba küldött elődöké. Márciustól minden ügyfél az új csomagra fizet elő, vagyis nincs mese, az áremelést nem lehet megúszni, kivéve ha ezentúl a vezetékes szolgáltatásokra (tévé, internet) is az Orange-nál fizet elő.

A Telekom egy harmadik utat választott, a magenta szolgáltató nem emel árat, de márciustól kedvezőtlenebb feltételekkel kínálja a tarifacsomagokat. A fel nem használt adatkeretet már nem lehet átvinni a következő hónapra, valamint a roamingban, azaz az EU-n belüli utazásoknál a korábbi – felár nélkül használható – adatkeret 40 százalékkal csökken. És ha ez még nem elég, akkor a szolgáltató megszünteti az EU Nonstop szolgáltatást is, ami azoknak volt előnyös, akik többet voltak egy másik uniós országban, mint odahaza (például a diákok, külföldön dolgozók), ezzel a csomaggal ugyanis korlátozások és utólagos felár nélkül használhatták külföldön is az előfizetést. A Telekom szolgáltatásoptimalizálással indokolta a módosításokat.

Egyelőre a 4ka nem csatlakozott az áremelők táborához, de nem kell nagy jóstehetség hozzá, hogy megállapítsuk, ez csak idő kérdése.

Mivel az áremelések jelentős változásnak számítanak, így a törvény értelmében a szolgáltatóknak lehetőséget kell biztosítaniuk, hogy ha az ügyfélnek nem tetszenek az újdonságok, akkor büntetések nélkül távozhasson – még akkor is, ha élő hűségszerződés köti a szolgáltatóhoz. Erre akár a számhordozás is megoldás lenne: egy olyan konkurens céghez megyünk át, amely nem emelt árat, vagy kedvezőbbek a feltételei. Csakhogy ez sem lesz könnyű, hiszen augusztusig, az elektronikus kommunikációkról szóló törvény életbe lépéséig a távközlési cégek megtehetik, hogy a távozóknak búcsút kell inteniük a telefonszámuknak is… Ez pedig elég érv lehet ahhoz, hogy ha duzzogva is, de maradjanak.

Ma már alig van olyan ember, akinek ne lenne mobiltelefonja mobilinternetes kapcsolattal, így az áremelkedés mindenkit érint. Az okoskészülékek, az azokkal járó lehetőségek azonban annyira hozzánőttek a mindennapjainkhoz, hogy már el sem tudjuk képzelni az életünket nélkülük. Így az áremelkedés hallatán némi bosszúság után csak annyit mondunk: egye fene, csak szeretet legyen, no meg a térerő!

Bevezető

Elérte az áremelési hullám a távközlési szektort is, a szlovákiai mobilszolgáltatók sorra jelentik be, hogy márciustól többe kerül majd a mobiltelefonálás, az internetes kapcsolat.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Szabó Laci

Read More

Post Comment